10 kultowych piekarni rzemieślniczych w Warszawie
Rdest, ul. Puławska 38
Mała i niepozorna piekarnia na Starym Mokotowie słynie z pysznego, rzemieślniczego pieczywa. Z racji tego, że chleb jest wyrabiany na miejscu, codziennie możemy trafić na różne rodzaje wypieków.
Rozwiń
Będzie dobrze, ul. Puławska 23/25
W "Będzie dobrze" warto zaopatrzyć się w wypieki, ponieważ tutejszy chleb jest wyrabiany z najlepszych dostępnych składników. Ponadto odwiedzając lokal, można zobaczyć pracownię, w której powstają przysmaki.
Bread morning, al. KEN 15/U6
"Bread morning" zaopatruje mieszkańców Ursynowa w rzemieślnicze wypieki. Pieczywo przygotowywane jest wyłącznie z naturalnych składników. Szczególnie ważnym elementem receptury jest naturalny zakwas.
Rozwiń
Rano piekarnia, ul. Stalowa 47
W "Rano" wszystkie chleby są na zakwasie, a w ofercie piekarni znajdują się m.in. chleb z pełnym ziarnem, chleb żytni z ziarnami i klasyk - pszenny na zakwasie. W soboty można tam spróbować pysznych ciast i innych słodkości.
Rozwiń
DEJ piekarnia, ul. Płatnicza 57
Do piekarni "DEJ" warto przyjść z wielu powodów, ale tym głównym są oczywiście rzemieślnicze produkty z najlepszej jakości składników.
Rozwiń
Chlebotwórcy, ul. Gen. Tadeusza Pełczyńskiego 3/U1
Piekarnia znana jest również z wypieku morning buns, czyli bułeczek z ciasta jak na croissanty, bogato obsypanych cukrem. Wszystkie chleby powstają na miejscu. Znajdziecie tu chleb pszenny, pszenny z ziarnami, żytni, pszenno-żytni, bagietki.
Rozwiń
Manufaktura Wypieków Pozorek, ul. Jadowska 2
Rodzinna piekarnia, która jest obecnie prowadzona przez wnuków założyciela lokalu, Mariana Pozorka. Piekarnia kontynuuje produkcję zgodnie z recepturami z dawnych lat. Tutaj piekarze przerabiają kwas codziennie od lat, ręcznie formują i pieką chleb, a do tego używają tylko naturalnych składników.
Rozwiń
Cała w mące, ul. Krasińskiego 18
Piekarnia "Cała w mące" swoich wypiekach używa mąk pełnoprzemiałowych i specjalizuje się w wyrabianiu chlebów ze starych odmian zbóż. Pracują na mąkach i składnikach najwyższej jakości, a ideą tego miejsca jest robienie chleba smacznego i wartościowego, który sam w sobie może być posiłkiem.
Rozwiń
Piekarnia Piwoński: Leopolda Staffa 2, Słowackiego 45, Puławska 29
Piekarnia Piwoński to miejsce z tradycją, gdyż wypiekiem pieczywa zajmuje się już od 60 lat. Wypieki powstają z mąk z rodzinnych młynów, a chleby są robione na naturalnym zakwasie wolnorosnącym.
Żywiciel: Wawelska 62, Filtrowa 81
Piekarnia Żywiciel jest specjalistą w swoim fachu. Specjalizuje się w wypiekaniu chlebów, bułek i słodkości na bazie naturalnych składników i tradycyjnych receptur wypieku. Tu znajdziesz chleby na zakwasie, m.in. pszenne, z orkiszem czy żytnie.