zdjęcia

Ile kosztują jagodzianki w Warszawie? U Magdy Gessler trzeba wydać fortunę

2024-06-19 15:01

Rozpoczął się sezon na jagody, a w związku z tym w cukierniach i piekarniach pojawiły się jagodzianki. Wybrałam się na miasto, aby sprawdzić, jakie są tegoroczne ceny drożdżówek, gdzie i czy warto je kupić. Najdroższe są oczywiście u Magdy Gessler.

Jagodzianki cieszą się ogromną popularnością, od kilku lat powstają rankingi miejsc, w których zjemy najlepszą drożdżówkę z jagodami. W trakcie jagodziankowego sezonu będę aktualizować listę miejsc i podzielę się wrażeniami smakowymi. Oto kilka miejsc, które odwiedziłam, żeby sprawdzić, ile kosztują takie drożdżówki i jak to się ma do smaku i jakości produktu.

Jagodzianki w Warszawie. Ile kosztują?

W ramach mojej jagodziankowej wycieczki wybrałam się do kilku miejsc, by porównać drożdżówki i ceny:

  • Jagodzianki u Magdy Gessler "Słodki Słony"
  • Jagodzianki w cukierni "OSOM"
  • Jagodzianki z kremem waniliowym w cukierni "Panna"
  • Jagodzianka w piekarni "Galeria wypieków"
  • Jagodzianka w piekarni "Putka"

Ceny i wygląd drożdżówek przedstawiamy w galerii zdjęć.

Z czego wynika cena jagodzianek?

Wiele osób jest zaskoczonych tym, że ceny jagodzianek w rzemieślniczych cukierniach są tak wysokie. Na taką cenę wpływa kilka czynników, o których warto pamiętać:

  • rzemieślnicze jagodzianki ważą od 150 g do nawet 300 g za sztukę (w sieciowych cukierniach ważą około 90-100g),
  • ceny jagód nie należą do najniższych, obecnie za kilogram tych owoców zapłacimy od 38 zł do 60 zł,
  • Rzemieślnicze cukiernie stawiają na produkty wyższej jakości, które zazwyczaj są droższe (jajka "1" lub "0", prawdziwe masło),
  • zanim jagody trafią do drożdżówek, najczęściej przechodzą selekcję. Zakupione owoce są przebierane ręcznie przez pracowników, co wymaga dodatkowych godzin pracy, dokładności i skrupulatności. Chodzi o to, aby do bułki trafiły najładniejsze jagody, bez listków, patyków czy małych owadów.
  • w rzemieślniczych piekarniach i cukierniach sezon jagodziankowy wiąże się z ogromem pracy i nadgodzinami, co również wpływa na cenę produktów.
  • kupując droższą jagodziankę rzeczywiście czuć różnice w smaku i jakości, a szczególnie w ilości jagód.

Moim zdaniem warto kupić jagodziankę w rzemieślniczym miejscu, gdyż cena jest adekwatna do kosztów produkcji i wkładu pracowników.

Kuchenne rewolucje. Jak radzą sobie resteuracje, które ratowała Magda Gessler