stołowka

i

Autor: pixabay.com

Jak wydać kilkaset posiłków dziennie? Duże zmiany w szkolnych stołówkach

2020-09-04 14:13

Jak wydać kilkaset posiłków w czasie pandemii? - to pytanie zdają sobie dyrektorzy warszawskich szkół, którzy opracowali nowe zasady działania stołówek.W myśl wytycznych GIS-u i resortu edukacji, należy ograniczać liczbę przebywających tam dzieci, pilnować by nie spotykali się uczniowie różnych klas i często dezynfekować. Równocześnie, stołówek nie można zamknąć ani ograniczyć ich działania, bo dla wielu uczniów to jedyna okazja na ciepły posiłek w ciągu dnia.Stąd różne pomysły, które miały umożliwić ich dalsze działanie- stołówki, podobnie jak szkoły, były zamknięte od marca.

Koniec z samoobsługą, rezygnacja z obiadów dwudaniowych czy zmianowe wydawanie posiłków- warszawskie szkoły dwoją się i troją by w nowym reżimie sanitarnym, umożliwić działanie stołówkom.

A nie jest to wcale proste, bo stołówki obejmują ścisłe wytyczne sanitarne wydane przez resort edukacji i GIS. Oznacza to między innymi, że jednorazowo może tam przebywać mniej dzieci niż do tej pory, nie powinni się też spotykać uczniowie z różnych klas. Dla szkół które wydają kilkaset posiłków dziennie, jest to spore wyzwanie logistyczne.

"Stołówka jest tak zorganizowana że może tam przebywać 30 dzieci jednocześnie, a potem musi zostać zdezynfekowana i dopiero wtedy wchodzi kolejna grupa. W związku z tym niektóre przerwy ruchome są w okresie obiadowym poddane temu rygorowi" - mówi dyrektor szkoły podstawowej nr 25 na warszawskiej Woli Tomasz Ziewiec.

Małe bażanty złociste w ZOO w Muszynie

A stołówki szkolne muszą działać, bo dla wielu dzieci to jedyna możliwość na zjedzenie ciepłego posiłku w ciągu dnia. Co więcej, od kiedy stołówki przeszły wymuszoną przez rząd rewolucję, uczniowie otrzymują tam dania zdrowie i pełnowartościowe.

"Wielu rodziców, szczególnie rady rodziców miały duży wpływ na to co dzieci znajdą na talerzu. Jest wgląd do jadłospisu, więc mozna to jakoś zweryfikować i naprawdę w ostatnich latach sporo się poprawiło" - mówi ekspert żywności i żywienia dr inż. Katarzyna Świąder z SGGW.

Sonda
Czy wakacje nad Bałtykiem są drogie?

Ciekawe rozwiązanie wprowadzono w Zespole Szkół Łączności na Saskiej Kępie- tam posiłek na konkretną przerwę można zamówić... korzystając z Messengera.