Magda Gessler podpadła konserwatorowi zabytków. Dosłownie przesadziła

2025-10-20 12:09

Działania warszawskiej restauracji Magdy Gessler wzbudziły niedawno sprzeciw Stołecznego Konserwatora Zabytków. Poszło o donice stojące przed kamienicą, w której mieści się lokal. Zdaniem konserwatora naruszały one uchwałę o parku kulturowym, na terenie którego znajduje się restauracja Gessler. Jaki jest finał tej sprawy?

Magda Gessler kontra konserwator zabytków

Mieszkańcy Warszawy i turyści przyzwyczaili się do widoku prawdziwej dżungli przed należącą do Magdy Gessler restauracją „U Fukiera” na Rynku Starego Miasta. Gęsto ustawione rośliny tworzyły zieloną ścianę, która wyróżniała lokal na tle innych, jednak okazało się, że taka forma ozdoby naruszała lokalne przepisy.

Wszystko za sprawą uchwały o parku kulturowym Historycznego Centrum Warszawy, która ma na celu ochronę unikatowego charakteru i estetyki tego miejsca. Zgodnie z jej zapisami, instalacje takie jak donice z roślinnością wymagają odpowiednich zgód i muszą spełniać określone kryteria, by nie zaburzać historycznego wyglądu otoczenia. Blisko trzydzieści donic ustawionych przez restaurację nie spełniało tych wymogów.

Po rozmowach z zarządcą terenu ustalono nowe, kompromisowe warunki. Zgodnie z nimi, przy każdym z dwóch wejść do lokalu mogą stać maksymalnie dwie donice z roślinnością. Przepisy precyzują również ich gabaryty – łączna powierzchnia, jaką zajmują, nie może przekraczać jednego metra kwadratowego, a same rośliny nie mogą być wyższe niż 180 cm.

Restauracja Gessler po zmianach. Czy jest lepiej?

Usunięcie gęstego szpaleru roślin przyniosło nieoczekiwany, pozytywny efekt. Oczom przechodniów wreszcie w pełni ukazała się odrestaurowana w 2019 roku fasada zabytkowej kamienicy Fukierowskiej, w której mieści się restauracja Magdy Gessler. Dzięki temu można podziwiać detale prac konserwatorskich, takie jak oczyszczona kamienna rustyka, przywrócone jasnozłote tynki oraz piaskowcowy portal. Widoczny stał się również szyld mieszczącego się w budynku Stowarzyszenia Historyków Sztuki.

Jak zaznacza konserwator w swym komunikacie uchwała nie ogranicza liczby roślin wewnątrz ogródka gastronomicznego. Restauratorzy wciąż mają pełną dowolność w tworzeniu zielonego, klimatycznego azylu dla swoich gości.

Jednak w sieci nie brakuje opinii, że o wiele lepiej wejście do restauracji prezentowało się w bardziej zielonym wydaniu. A jakie jest Wasze zdanie? W naszej galerii znajdziecie porównanie, jak wyglądało to miejsce przed i po zmianach.

Magda Gessler kontra stołeczny konserwator zabytków. Zobacz zdjęcia przed i po:

SE_Tyle kosztuje komunia w restauracji Magdy Gessler. Ceny zawrotne!
Mellina
Magda Gessler ujawnia tajemnice i kulisy Kuchennych Rewolucji. MELLINA - Meller
Mediateka.pl
Sponsor podcastu:
Media Expert i Mediaexpert.pl