zdjęcia

Bułkę przez Bibułkę, PollyPizza i Baken w SOHO by Yareal. Nowe życie dla historycznego budynku na Pradze-Południe

2025-03-13 10:53

Warszawska Praga-Południe wzbogaci się o nową przestrzeń gastronomiczną. Właściciele popularnych konceptów kulinarnych Bułkę przez Bibułkę, PollyPizza Neopolitan oraz Baken podpisali długoletnią umowę najmu 930 mkw. powierzchni w SOHO by Yareal. Nowa lokalizacja, mieszcząca się w historycznym budynku z charakterystycznym ceglanym kominem, stanie się sercem działalności Aleksandry i Jacka Dojnikowskich. Oficjalne otwarcie zaplanowano na drugą połowę 2026 roku.

SOHO by Yareal – nowa przestrzeń miejska

SOHO by Yareal to dynamicznie rozwijający się kompleks mieszkalno-usługowy na warszawskim Kamionku, niedaleko Dworca Wschodniego, zaprojektowany zgodnie z ideą miasta 15-minutowego (usługi, sklepy, edukacja, rozrywka na miejscu lub w pobliżu).

Projekt integruje historyczne budynki z nowoczesną zabudową, tworząc otwarte, tętniące życiem miejsce, z ograniczonym ruchem samochodowym. Znajdziemy tam park linearny, dziedzińce, tarasy i strefy rekreacyjne, sprzyjające integracji mieszkańców.

W ramach projektu zaplanowano ponad 11 300 mkw. powierzchni handlowo-usługowej. Już działają tu przedszkole, sala zabaw oraz pierwszy w Warszawie sklep spożywczy Carrefour w formacie "300". Wkrótce otworzy się kwiaciarnia, a w planach są kawiarnie, bistro, piekarnia i studio architektoniczne.

Kulinarne centrum w historycznym budynku

Nowi najemcy zagospodarują budynek B.56, powstały około 1945 roku na miejscu dawnej kotłowni zakładów "Pocisk". Po remoncie obiekt stanie się tętniącym życiem Hubem Gastronomicznym. Aleksandra Dojnikowska, współtwórczyni konceptów Bułkę przez Bibułkę, PollyPizza Neopolitan i Baken, komentuje: Obecność naszych konceptów w SOHO by Yareal to dla nas ekscytujący krok w rozwoju. W nowej przestrzeni znajdą miejsce wszystkie nasze ukochane projekty kulinarne, a być może nawet coś więcej. To miejsce pozwoli nam stworzyć kuchnię centralną i wymarzone studio do testowania nowych dań. Historyczny budynek z ceglanymi ścianami i charakterystycznym kominem ma niepowtarzalny klimat, który od razu nas urzekł.

Historia i nowoczesność w jednym miejscu

– Chcemy, aby budynek B.56 zachował swój wyjątkowy, postindustrialny charakter, jednocześnie zyskując nowe funkcje i życie – powiedział Jacek Zengteler, Prezes Zarządu, Yareal Polska. – Rozpoczynany właśnie remont pozwoli nam odświeżyć to niezwykłe miejsce, zachowując oryginalne elementy architektoniczne, w tym charakterystyczny ceglany komin, który pozostanie jego symbolem. Cieszymy się, że to właśnie kultowe już marki Oli i Jacka staną się częścią tej przestrzeni, wzbogacając ją o wyjątkowe koncepty gastronomiczne i rzemieślnicze tradycje. Nasi mieszkańcy i prażanie na pewno z radością przyjmą otwarcie tych niezwykle popularnych formatów kulinarnych.

Projekt powstaje w ścisłej współpracy z lokalnym samorządem i konserwatorem zabytków. Kompleks uzyskał prestiżowy certyfikat BREEAM Communities, potwierdzający wysokie standardy urbanistyczne. Zastosowano tu innowacyjne i ekologiczne rozwiązania, takie jak niskoemisyjny beton oraz system retencji wody deszczowej wykorzystywanej do nawadniania zieleni.

Już w drugiej połowie 2026 roku mieszkańcy i goście SOHO by Yareal będą mogli cieszyć się wyjątkowymi doznaniami kulinarnymi w nowym gastronomicznym sercu Pragi-Południe.

Rozbudowa osiedla wywołała dyskusję i sprzeciw części mieszkańców

Na początku 2023 roku pisaliśmy, że dalsza rozbudowa osiedla SOHO wywołała emocje wśród mieszkańców i przedsiębiorców, wielu było przeciwnych zmianie charakteru kompleksu i dalszemu zagęszczaniu bloków. 

Tak wyglądała ta przestrzeń przed zabudową, zdjęcia: