Zdjęcie ilustracyjne

i

Autor: David B Townsend / Unsplash

Polacy uwielbiają te ryby. Na świecie uznawane są one za najgorsze i szkodliwe dla zdrowia!

2023-02-24 14:17

W Polsce nadal, jednak wielu katolików przestrzega wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w piątki. Jedzenie ryb przynajmniej raz w tygodniu to bardzo doby i pomysł zalecany przez dietetyków. Zanim jednak zdecydujemy się na rybę, warto dowiedzieć się jak ją odpowiednio przyrządzić i jakiej popularnej w Polsce ryby lepiej unikać.

Jedzenie ryb w piątek – tej ryby lepiej unikać!

Ryby mają lekkostrawne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i minerały. Włączenie rybnych posiłków do diety to bardzo dobry pomysł, nie tylko w okresie postu.Żeby rybny posiłek był zdrowy, a mięso zachowało swoje cenne składniki należy je odpowiednio przyrządzić. Cenne kwasy tłuszczowe, których w rybach jest dużo nie są substancjami, które dobrze reagują na smażenie. Podczas niewłaściwie wykonanej obróbki cieplnej w mięsie ryb zaczynają się wytwarzać izomery trans, akroleina i polimery kwasów tłuszczowych. Każda z wymienionych powyżej substancji jest groźna dla naszego zdrowia. Dlatego zdecydowanie zamiast smażyć rybę, o wiele zdrowiej jest ją ugotować.

Panga uznawana jest za najgorszy rodzaj ryby. Dlaczego?

Polacy często w sklepach kupują rybę, która uznawana jest za najgorszy rodzaj mięsa. Jest nim niezwykle popularna w Polsce panga.Panga, słodkowodna ryba, która na europejski rynek trafia z przemysłowych hodowli w Wietnamie. Ruby hodowane przemysłowo są tanie, ale ich cena nie przekłada się na jakość. Żeby utrzymać stłoczone ryby w dobrym zdrowiu często podawane są im antybiotyki i środki bakteriobójcze, których pozostałości mogą zostać w mięsie.

Organizacja Seafood Watch wymienia pangę jako rybę, której należy unikać, gdyż sporo farm rybnych w delcie Mekongu wytwarza odpady, które są nielegalnie wyrzucane do rzeki. Jak by tego było mało, wiele badań wykazało przekroczenie akceptowalnego poziomu rtęci w mięsie pang. Zalecany przez Światową Organizację Zdrowia limit został przekroczony, aż w 50 proc. badanych próbek.

Panga hodowana w odpowiednich warunkach nie jest niezdrową rybą. Jeśli więc lubicie neutralny smak i zazwyczaj pozbawione ości mięso pangi, to najlepiej zrobicie, jeśli kupicie ryby, które posiadają certyfikat ekologiczny. To samo dotyczy innych gatunków ryb, zawsze lepiej wybrać te które nie pochodzą z przemysłowych hodowli.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?