jedzenie

Tyle trzeba zapłacić za jednego pączka w cukierni u Gessler. Byliśmy na miejscu

2024-02-08 14:03

Zbliża się Tłusty Czwartek, a cukiernie zaczynają do niego przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku cukierni należącej do Magdy Gessler, a prowadzonej przez jej córkę Larę Gessler. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za pączka w lokalu "Słodki Słony" na ulicy Mokotowskiej w Warszawie. Cena naprawdę szokuje.

Ze względu na nadchodzący, przypadający w tym roku na 8 lutego, Tłusty Czwartek wybraliśmy się do cukierni "Słodki Słony" należącej do znanej z programu "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler. To miejsce, które słynie z pysznych wypieków, ale także z wysokich cen.

Tłusty czwartek 2024. Ile kosztuje jeden pączek u Gesslerowej?

Już w zeszłym roku o tym miejscu było głośno ze względu na cenę, jaką trzeba było zapłacić za jednego paczką. Wówczas wielu klientów po zobaczeniu liczby na etykiecie z pewnością łapało się za głowę. W 2023 roku by spróbować pączka w cukierni prowadzonej przez córkę słynnej restauratorki, trzeba było zapłacić aż 18 złotych. Już wówczas niektórzy zauważali, że za taką kwotę w jednym z barów mlecznych w Warszawie można zjeść porządny dwudaniowy obiad. Okazuje się, że w tym roku ceny w "Słodki Słony" wzrosły jeszcze bardziej.

Jeden pączek w cukierni Lary Gessler jest w cenie porządnego obiadu

Choć wydawało się, że 18 złotych za jednego pączka niezbyt pokaźnych rozmiarów to już wystarczająco wygórowana cena, to okazuje się, że w tym roku wzrosła ona jeszcze bardziej i to aż o 22%! W 2024 roku koszt jednego pączka w prowadzonym przez córkę Magdy Gessler lokalu wynosi aż 22 złote. Pomimo zaporowej kwoty chętnych na spróbowanie wypieków nie brakuje. Nawet przed godziną 12:00 w lokalu było wielu klientów.

Wrażanie robią również ceny innych wypieków w cukierni "Słodki Słony". Przykładowo za jedną, małą babeczkę śmietankową zapłacimy tam 14 złotych, a za sernik z kajmakiem 23 złote. Z kolei kilkanaście sztuk minipączków to koszt rzędu 75 złotych, a by nabyć opakowanie chrustu, z kieszeni trzeba wyjąć ponad 100 złotych.

Dlaczego pączki w cukierni Gessler są takie drogie?

Skąd tak wysokie ceny? Jak tłumaczyła w rozmowie z "Faktem" Magda Gessler, by wyprodukować dobrego pączka trzeba zakupić 36 żółtek, prawie pół kilograma masła i kilogram mąki. Do tego dochodzą oczywiście koszty utrzymania lokalu oraz personelu.

Ceny pączków w lokalu Lary Gessler szokują. Mamy zdjęcia

Kuchenne rewolucje. Jak radzą sobie resteuracje, które ratowała Magda Gessler