Jagodzianki z Warszawy zrobiły furorę za granicą. Są wśród jedynych dań na świecie
Na znanym brytyjskim portalu "The Guardian" opublikowany został w ostatnim czasie artykuł, w którym wychwalano warszawskie jagodzianki. Jak się okazało, redakcja medialnego giganta przygotowała specjalną listę najsmaczniejszych rzeczy, których spróbowała w 2023 r. To właśnie pisarka kulinarna Diana Henry postanowiła wyróżnić jagodzianki z Warszawy.
Redaktora "Guardiana" w czasie letniej podróży do stolicy Polski, trafiła do piekarni "Cała w mące" zlokalizowanej na Żoliborzu. Miejsce doskonale znane mieszkańcom ze słodkich, jak i wytrawnych wypieków sprawiło niesamowite wrażenie na pisarce. W tekście kobieta doceniła przede wszystkim balans między słodyczą a cierpkością w spróbowanych wypiekach.
"Prawdopodobnie moją faworytką była brioszka nadziewana jagodami. Była absolutnie wspaniała" - wyznała Diana Henry. Przyznała przy tym, że całkowicie nie zdawała sobie sprawy, że w tamtym czasie trwał w Polsce sezon na jagody.
Zobacz poniżej zdjęcia restauracji Madonna w Warszawie: