Otwarcie restauracji - obostrzenia
Ograniczona liczba osób w lokalu, co najmniej 2-metrowe odstępy między stolikami, obsługa w maseczkach czy płyny do dezynfekcji w części jadalnianej. Te obostrzenia są trudne do zrealizowania, ale możliwe. Są jednak przepisy, do których trudno się dostosować.
Wspólny stolik tylko dla rodzin
- Przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą min 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy osobami - czytamy na stronie rządu.
Rodzina i gospodarstwo domowe - jak mamy to sprawdzać?
Powyższy przepis jest dla restauratorów jednym z najtrudniejszych do zrealizowania. Pojawiają się pytania w jaki sposób pracownik może sprawdzić, czy ktoś jest rodziną lub mieszka w tym samym miejscu. - Nie będziemy tego robić. Nie wyobrażam sobie tego. Słyszałam o tym, że niektórzy chcą sprawdzać dowody - ale to przecież też nie jest legalne. Nie każdy musi mieć w dowodzie nazwisko męża. Poza tym nie wiadomo czym tak naprawdę jest "gospodarstwo domowe". Nie wyobrażam sobie jak mielibyśmy to sprawdzać. To jest jeden z tych przepisów, które mnie dziwią. Nie rozumiem tego, nie wiadomo jak to należy zinterpretować - tłumaczy menadżer Relax Cafe Bar, Alex Tęcza.
Czytaj także: Zakaz wychodzenia z domu: rodzina i pożycie. Z kim możemy się widywać? [ZASADY]
Dokładna lista obostrzeń dotyczących gastronomii znajduje się na stronie rządu.