Wuzetka - jak wygląda?
Warszawa ma swój słodki symbol znany w całej Polsce. To oczywiście popularna wuzetka, czyli rodzaj słodkiego ciastka złożonego z dwóch blatów kakaowego biszkoptu przełożonych marmoladą i bitą śmietaną. Taki mini-torcik udekorowany jest na górze charakterystycznym kleksem z bitej śmietany.
Wuzetka stała się już elementem tradycji kulinarnej Polski, o czym świadczy fakt, że 23 maja 2023 została ona wpisana na listę produktów tradycyjnych w województwie mazowieckim.
Wuzetka - skąd wzięła się nazwa?
Historia wuzetki sięga przełomu lat 40. i 50. XX wieku, kiedy Warszawa podnosiła się z wojennych zgliszczy. Wówczas to jednym z symboli tego odradzania się stolicy Polski była oddana do użytku 22 lipca 1949 roku trasa W-Z. To właśnie od niej ma mieć swą nazwę słynne, warszawskie ciastko.
Według jednej z wersji ciastko zostało wypromowane przez jedną ze stołecznych cukierni, która znajdowała się właśnie przy trasie W-Z (według niektórych badaczy chodzi o kawiarnię o nazwie „W-Z”, znajdującą się w budynku kina „Muranów"). Sam przepis na wuzetkę miał powstać pod koniec lat 40. w ramach konkursu na nowe ciastko organizowanego przez Cech Rzemiosł Spożywczych.
Przez pierwsze lata wyłączność na produkcję wuzetek mieli stołeczni cukiernicy zrzeszeni w Warszawskich Zakładach Ciastkarskich. Nowy przysmak szybko podbił podniebienia warszawskiej klienteli i dla wielu stał się smakiem odradzającego się, niczym feniks z popiołów, miasta. Przez dłuższy czas wyłączność na serwowanie wuzetki na terenie miasta miała sieć kawiarni i cukierni "Camargo".
Od lat 70 przepis na ciastko stał się szerzej stosowany, a wuzetka zaczęła być znana również poza Warszawą. Szybko stała się jednym z przebojów cukierni i kawiarni w całym kraju. I jest tak po dziś dzień.
Wuzetki dla mieszkańców Warszawy: