Wytypowano króla majonezów na Wielkanoc 2023. Mało znana marka

2023-04-08 14:44

Bez majonezu nie ma w Polsce Wielkanocy. Ten charakterystyczny dodatek do dań jest też składnikiem wielu pyszności. Od lat trwa wojna między dwoma gigantami - majonezem Winiary i majonezem Kieleckim. Jak się jednak okazuje, tym razem na zwycięzcę smaku wytypowano pewien mało znany produkt.

Majonez

i

Autor: Shutterstock Król majonezów

Polska Wielkanoc bez solidnej dawki majonezu? To nierealne! Ten przysmak jest absolutną koniecznością na świątecznych stołach. Pojawia się jednak pewien problem - który kupny majonez można uznać za króla smaku? Jak się okazuje zdania są podzielone.

Czytaj także: Wielkanocne dania od Magdy Gessler. Cena jajek faszerowanych zwala z nóg!

Nowy król polskich majonezów

Od lat największy spór trwa między fanami majonezu Winiary i majonezu Kieleckiego. Obie te grupy wzajemnie przerzucają się argumentami za tym, który jest pyszniejszy. Gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta? Chwilowo mamy takie wrażenie. Palmę zwycięstwa w tym roku zgarnął... Vitapol Majonez Domowy.

Taki werdykt wydała specjalistka od dobrej kuchni, blogerka Magda z "Krytyki Kulinarnej". Smakoszka oceniła kupne majonezy w swoim subiektywnym rankingu. Tuż za triumfatorem uplasowały się: słynny Kielecki, a zaraz po nim Winiary.

Ceny majonezów, tak jak i wszystkich innych świątecznych produktów, znacznie wzrosły, dlatego trzeba wybierać mądrze, by potem nie żałować wydanych środków. Właśnie dlatego blogerka postanowiła Polakom podpowiedzieć. Zwycięstwo Vitapolu zszokowało ją samą.

- Jest i KRÓL. Mały, niepozorny słoiczek. Bardzo smaczny, gęsty, wyraźny. Znakomity smak plus czysty skład daje równo dychę. Jest to jedyny majonez w tym zestawieniu, który zdobył wszystkie możliwe punkty - stwierdziła Magda przyznając mu notę 10/10.

Domowy majonez

Dla tych wszystkich, którzy są zmęczeni sklepowymi wojnami między markami majonezów, mamy dobrą wiadomość. Ten sos można niezwykle łatwo i szybko zrobić samemu w domu.

Do tego celu potrzebujemy prostych składników: żółtek, oleju, musztardy, octu lub soku z cytryny. Do tego trochę soli, często pieprzu, kilka minut na ukręcenie sosu i gotowe. Oszczędność pieniędzy i nerwów gwarantowana!

Zobacz zdjęcia: Żółw jaszczurowaty w powiecie Grójeckim

Mieszkał ze zwłokami czterech prostytutek | Zbrodnia po polsku, Bogdan Arnold