Majonez

i

Autor: SHUTTERSTOCK Król majonezów

Wielkanoc

Wytypowano króla majonezów na Wielkanoc 2023. Mało znana marka

2023-04-08 14:44

Bez majonezu nie ma w Polsce Wielkanocy. Ten charakterystyczny dodatek do dań jest też składnikiem wielu pyszności. Od lat trwa wojna między dwoma gigantami - majonezem Winiary i majonezem Kieleckim. Jak się jednak okazuje, tym razem na zwycięzcę smaku wytypowano pewien mało znany produkt.

Polska Wielkanoc bez solidnej dawki majonezu? To nierealne! Ten przysmak jest absolutną koniecznością na świątecznych stołach. Pojawia się jednak pewien problem - który kupny majonez można uznać za króla smaku? Jak się okazuje zdania są podzielone.

Czytaj także: Wielkanocne dania od Magdy Gessler. Cena jajek faszerowanych zwala z nóg!

Nowy król polskich majonezów

Od lat największy spór trwa między fanami majonezu Winiary i majonezu Kieleckiego. Obie te grupy wzajemnie przerzucają się argumentami za tym, który jest pyszniejszy. Gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta? Chwilowo mamy takie wrażenie. Palmę zwycięstwa w tym roku zgarnął... Vitapol Majonez Domowy.

Taki werdykt wydała specjalistka od dobrej kuchni, blogerka Magda z "Krytyki Kulinarnej". Smakoszka oceniła kupne majonezy w swoim subiektywnym rankingu. Tuż za triumfatorem uplasowały się: słynny Kielecki, a zaraz po nim Winiary.

Ceny majonezów, tak jak i wszystkich innych świątecznych produktów, znacznie wzrosły, dlatego trzeba wybierać mądrze, by potem nie żałować wydanych środków. Właśnie dlatego blogerka postanowiła Polakom podpowiedzieć. Zwycięstwo Vitapolu zszokowało ją samą.

- Jest i KRÓL. Mały, niepozorny słoiczek. Bardzo smaczny, gęsty, wyraźny. Znakomity smak plus czysty skład daje równo dychę. Jest to jedyny majonez w tym zestawieniu, który zdobył wszystkie możliwe punkty - stwierdziła Magda przyznając mu notę 10/10.

Domowy majonez

Dla tych wszystkich, którzy są zmęczeni sklepowymi wojnami między markami majonezów, mamy dobrą wiadomość. Ten sos można niezwykle łatwo i szybko zrobić samemu w domu.

Do tego celu potrzebujemy prostych składników: żółtek, oleju, musztardy, octu lub soku z cytryny. Do tego trochę soli, często pieprzu, kilka minut na ukręcenie sosu i gotowe. Oszczędność pieniędzy i nerwów gwarantowana!

Zobacz zdjęcia: Żółw jaszczurowaty w powiecie Grójeckim

Mieszkał ze zwłokami czterech prostytutek | Zbrodnia po polsku, Bogdan Arnold