pasta

i

Autor: Pexels

Z Warszawy

Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie. W top 10 znalazła się tania pizzeria

2024-01-04 19:21

Kuchnia włoska doczekała się nad Wisłą wielu miłośników, a restauracje, w których można zjeść dania z tego regionu, mnożą się jak grzyby po deszczu. Gdzie można zjeść najlepsze włoskie jedzenie w stolicy? Wybraliśmy dla Was dziesięć miejsc, których żaden fan kuchni włoskiej nie powinien ominąć.

Spis treści

  1. Grano Duro
  2. Quattro Piatti
  3. Dziurka Od Klucza
  4. MILO Pizza Napoletana
  5. Ciao a Tutti

  6. Diverso Ristorante Italiano
  7. Spacca Napoli
  8. Ristorante San Lorenzo
  9. Casa Ristoranti
  10. Altro Locale
  11. Jakich dań warto spróbować we włoskiej restauracji?

Grano Duro

Adres: ul. Topiel 12

Ocena Google: 4.8

Ocena TripAdvisor: 5

Miłe, kameralne miejsce na Powiślu, które słynie z prostych potraw sporządzanych wyłącznie ze świeżych składników o najwyższej jakości. Robione na miejscu makarony uważane są za jedne z najlepszych w Warszawie.

Menu zmienia się co tydzień, ale jest w nim kilka stałych pozycji, między innymi wyśmienita carbonara i ravioli. Po obiedzie warto tam wypić znakomite espresso i zjeść któryś z tradycyjnych włoskich deserów - są naprawdę pyszne.

Uwaga: w Grano Duro jest zaledwie kilka stolików, więc warto złożyć wcześniej rezerwację.

Quattro Piatti

Adres: ul. Stępińska 2

Ocena Google: 4.6

Ocena TripAdvisor: 4.5

Niewielka restauracja na Sielcach, prowadzona przez charyzmatycznego Enzo Saccomaniego. Właściciel pochodzi z Piemontu, ale w karcie znajdziemy potrawy ze wszystkich włoskich regionów. Jednym z najbardziej efektownych dań, które można zjeść w Quattro Piatti, jest pizza z sepią czyli czarnym atramentem z mątwy. Mocnym punktem karty są także gnocchi z przepysznym sosem ragù.

W restauracji najedzą się do syta również wegetarianie, którzy powinni skosztować cukinii z ricottą, parmezanem i fior di latte. Warto zadbać o rezerwację, bo miejsce jest mocno oblegane.

Dziurka Od Klucza

Adres: Fort Służew 1b

Ocena Google: 4.5

Ocena TripAdvisor: 4.5

Do tej mieszczącej się w starym forcie restauracji trzeba koniecznie wybrać się na lunch. Menu lunchowe codziennie się zmienia, więc warto obserwować fanpage restauracji na Facebooku.

Sztandarowym daniem Dziurki jest maczaron, czyli czarny makaron, barwiony atramentem z kałamarnicy, podawany z owocami morza. Warto skosztować również krewetek z chorizo i szpinakowych ravioli z łososiem. Z zup wyróżnia się przepyszny krem z pieczonych neapolitańskich pomidorów. W roli przystawki zaś świetnie sprawdzi się tatar z rostbefu.

MILO Pizza Napoletana

Adres: ul. Jana Bytnara „Rudego” 13A

Ocena Google: 4.6

Miejsce dla osób, które uwielbiają włoską kuchnię, ale mają ograniczony budżet. Bardzo dobre i przygotowywane ze świeżych składników pizze są jak na Warszawę wręcz obłędnie tanie. Napoletanę, margheritę i marinarę można tu dostać w cenie poniżej 30 zł.

Z droższych dań warto skosztować autorskiej pizzy Milo z szynką parmeńską i płatkami parmezanu. Ci, którzy wolą tradycyjne smaki, powinni postawić na klasykę - diavolę albo calabrese. Jest to jedno z nielicznych miejsc, w których pizza na wynos jest równie dobra, co ta serwowana w lokalu.

Ciao a Tutti


Adresy: al. Niepodległości 217, ul. Merliniego 5, ul. Zygmunta Hübnera 2

Ocena Google: 4.6

Ocena TripAdvisor: 4.5

Wśród miłośników włoskich placków Ciao a Tutti uchodzi za miejsce kultowe. Jedna z najstarszych neapolitańskich pizzerii w Warszawie serwuje zarówno tradycyjne smaki, jak i nietypowe połączenia. Można tu zjeść między innymi pizzę z karmelizowaną cebulą, smażonymi bakłażanami czy truflowym salami.

Pizzeria współpracuje z najlepszymi, certyfikowanymi włoskimi gospodarstwami i producentami, dzięki czemu składniki są świeże i smaczne. Z deserów warto wypróbować ciaomisu, czyli autorską wariację na temat tiramisu.

Diverso Ristorante Italiano

Adres: ul. Górnośląska 24

Ocena Google: 4.8

Ocena TripAdvisor: 5

Marynowany łosoś z karmelizowaną cebulą i wasabi, ośmiornica z szafranowym puree i risotto z cytryną i krewetkami to tylko niektóre z popisowych dań, serwowanych przez Diverso. To nadal włoska kuchnia, ale w bardzo nowoczesnym wydaniu. Ci, którzy wolą nieco bardziej tradycyjną, również nie wyjdą z restauracji głodni.

Ręcznie robione makarony są pyszne, zupa rybna ma wręcz obłędny smak. Z deserów polecamy torta al formagio, autorski sernik pistacjowy z białą czekoladą. Nie jest to tanie miejsce, ale potrawy są warte swojej ceny.

Spacca Napoli

Adresy: ul. Ludna 1A, ul. Świętokrzyska 30

Ocena Google: 4.6

Ocena TripAdvisor: 4

Pizzerie neapolitańskie stały się szalenie modne, ale w wielu z nich serwowano kiepskie placki, które nawet nie stały koło oryginału. Na pewno nie dotyczy to restauracji Spacca Napoli, serwującej znakomitą pizzę od ponad dekady. Można tam także dostać rzadko spotykane panuozzi, tradycyjne kanapki z Neapolu.

Makarony są pyszne, godna polecenia jest zwłaszcza carbonara, a także jej ostra wersja z dodatkiem kalabryjskiej nduji. Warto też skosztować typowych neapolitańskich deserów, w tym kruchej sfogliatelli z ricottą, owocami i cynamonem. Restauracja dysponuje dwoma lokalami, na Powiślu i w Śródmieściu.

Ristorante San Lorenzo

Adres: al. Jana Pawła II 36

Ocena Google: 4.4

Ocena TripAdvisor: 4

Nieopodal Hali Mirowskiej mieści się trzypiętrowa restauracja San Lorenzo, lokal na tyle duży, że z powodzeniem można w nim zrobić rodzinne przyjęcie w prawdziwie włoskim stylu. W karcie znajdziemy zarówno klasyki, jak i dania rzadziej w Warszawie spotykane, na przykład słynne spaghetti cacio e pepe z pieprzem i pecorino. Z przystawek warto spróbować tatara z okonia morskiego, z makaronów - tagliatelle z ragù. Mięsożercy na pewno zachwycą się stekiem Fiorentina. Do tego dochodzi naprawdę duży wybór win.

Casa Ristoranti

Adres: ul. Icchoka Lejba Pereca 1, Przyokopowa 31

Ocena Google: 4.6

Ocena TripAdvisor: 4.5

Duża restauracja z naprawdę obszernym menu, w którym znajdziemy mnóstwo tradycyjnych włoskich dań. Jest to dobre miejsce dla osób, które dopiero poznają kuchnię włoską i chcą spróbować dań z różnych regionów.

Znajdziemy tam między innymi imponujący wybór makaronów, wśród których wyróżnia się ponadczasowe, proste spaghetti chitarra aglio, olio e pepperoncino. Bardzo smaczne jest risotto z szynką parmeńską i pistacjami. Wśród przeróżnych odmian pizzy warto wyróżnić burrata piccante z ndują i pikantnym salami.

Altro Locale

Willowa 9; ocena Google - 4.7; ocena TripAdvisor - 5)Tuż obok ruchliwej ulicy Puławskiej znaleźć można nieco ukrytą restaurację, stawiającą na oddanie autentycznego smaku włoskich potraw. Właściciele nie boją się przypraw, dzięki czemu dania nie są mdłe i nieciekawe. Najciekawsze pozycje znajdziemy w menu sezonowym, które zmienia się w zależności od pory roku i dostępności składników.

Warto zamówić znakomite risotto z małżami św. Jakuba i kwiatem z cukinii, świetny jest także stek z miecznika. Wśród makaronów wyróżnia się tagliatelle ze świeżą truflą. Panna cotta zadowoli wszystkich koneserów włoskich deserów.

Jakich dań warto spróbować we włoskiej restauracji?

Jeśli dopiero poznajesz kuchnię włoską, zacznij od najbardziej klasycznych dań. O jakości restauracji świadczy to, jak radzi sobie z przygotowaniem najprostszych potraw. Oto propozycje dań, których warto zacząć kulinarną włoską przygodę.

  • Pizza napoletana charakteryzuje się cienkim, ale miękkim ciastem z grubymi, puszystymi brzegami. Najbardziej klasycznymi wersjami są margherita (z sosem pomidorowym, mozzarellą, oliwą z oliwek i bazylią) i marinara (z sosem pomidorowym, czosnkiem, oregano i oliwą z oliwek).
  • Pasta carbonara to tradycyjne rzymskie danie. Jego kluczowym składnikiem jest sos przygotowany na bazie surowych żółtek, sera pecorino romano, pancetty i pieprzu.
  • Lasagne alla bolognese pochodzi z regionu Emilia-Romagna. Składa się z płatów lasagne, mięsnego sosu bolognese, sosu beszamelowego i sera parmigiano reggiano.
  • Risotto to duma regionu Lombardia. Ryż arborio smaży się na maśle lub oliwie, a następnie gotuje w bulionie. Można go podawać z różnymi dodatkami.
  • Tiramisu to klasyczny włoski deser. Składa się z biszkoptów nasączonych espresso i likierem, sera mascarpone i posypki z kakao.
  • Sałatka caprese to prosta potrawa z regionu Kampania. Składa się z kawałków świeżej mozzarelli, dojrzałych pomidorów, świeżej bazylii, soli i oliwy z oliwek.
  • Bruschetta to przekąska z regionu Umbria. Ciepłe, chrupiące kawałki pieczywa ciabatta pociera się czosnkiem, skrapia oliwą z oliwek, a następnie obkłada kawałkami pomidorów i liśćmi bazylii.

Muzeum Historii Polski - zobacz zdjęcia:

Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!