Atrakcje

Pięć dni z kuchnią żydowską w Warszawie. Trwa wyjątkowy kulinarny festiwal

W środę, 16 października w Warszawie rozpoczął się TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia pod hasłem RZEMIOSŁO. Przez pięć kolejnych dni zainteresowani będą mieli okazję dowiedzieć się więcej o tradycjach obecnych niegdyś w przedwojennych sztetlach oraz dużych miastach, ale również o współczesności żydowskiej kuchni. Sprawdźcie program wydarzenia!

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: RZEMIOSŁO w Warszawie

Jak czytamy na stronie Muzeum POLIN, tytułowy "tisz" to w tradycji żydowskiej "radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole". Tegoroczny festiwal, który rozpoczął się 16 października, potrwa aż do niedzieli, 20 października. Na zainteresowanych czeka cała gama różnorodnych wydarzeń - warsztatów, spacerów, spotkań.

"Podczas festiwalu zjemy wspólne śniadanie na targu i spotkamy się z wytwórcami lokalnego i ekologicznego jedzenia. Mąka i wypieki będą jednym z głównych motywów tegorocznej edycji - posłuchamy opowieści o warszawskich młynach, a Alessia Di Donato zabierze nas w polsko-włoską podróż przez wypieki, oczywiście z degustacją. Będziemy też wyszywać jidyszowe makatki i wyplatać koszyki na chleb. Festiwal to unikatowy moment, żeby poznać zbiory z naszej kolekcji związane z kulturą kulinarną. A w piątkowy wieczór, po zgaszeniu świateł w muzeum, zasiądziemy jak zwykle w holu głównym przy bogato zastawionym stole uroczystej kolacji szabatowej" - przekazano w zapowiedzi wydarzenia.

Również w weekend na zainteresowanych czekać będzie wiele interesujących, ale przede wszystkim pysznych atrakcji. Organizatorzy zachęcili, aby w ramach odkrywania nowych smaków odwiedzić m.in. muzealną restaurację "Warsze", która z okazji festiwalu przygotowała specjalne degustacyjne menu. Wyjątkowe kulinarne doświadczenia będą też dostępne w stołecznych barach mlecznych oraz Browarach Warszawskich.

Pełny harmonogram festiwalowych wydarzeń jest dostępny na stronie internetowej Muzeum POLIN. Poniżej znajdziecie zapowiedziane przez organizatorów eventy, zaplanowane na weekend 19-20 października:

  • sobota:
    • godz. 12:00-00:00 - Browary Warszawskie x TISZ by POLIN - Browary Warszawskie;
    • godz. 12:00-13:30 - Smakujemy Opatów: spacer po wystawie czasowej - Muzeum POLIN;
    • godz. 12:00-14:00 - Wspomnienia na szkle malowane: warsztaty rzemiosła artystycznego - Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie;
    • godz. 12:00-14:00 - Życie w dawnej wielokulturowej Warszawie: spacer rodzinny Miejsce - zbiórka przy kasach Muzeum Warszawy;
    • godz. 15:00-17:00 - Historia w kuflu: browarnicza i kulinarna tradycja Woli - Browary Warszawskie;
    • godz. 19:00-21:00 - A mano*: spotkanie z degustacją - pracownia kulinarna "U Fani";
  • niedziela:
    • godz. 10:00-12:00 - Smaki naszego domu: rodzinne warsztaty kulinarne w języku ukraińskim - Muzeum POLIN;
    • godz. 11:30-13:00 - Opowieści o mące z Pragi: spacer śladami praskich młynów Miejsce - Muzeum Warszawskiej Pragi;
    • godz. 12:00-00:00 - Browary Warszawskie x TISZ by POLIN - Browary Warszawskie;
    • godz. 12:00-13:00 - W szynku czy na handelku? Oprowadzanie po wystawie Muzeum Warszawy - Muzeum Warszawy;
    • godz. 13:00-15:00 - Smaki naszego domu: rodzinne warsztaty kulinarne w języku polskim - Muzeum POLIN;
    • godz. 13:30-16:00 - Chodź na bajgla: spacer miejski - JCC, ul. Chmielna 9;
    • godz. 14:00-15:00 - Ryba, gęś i chałka: smaki małych żydowskich miasteczek - spacer po wystawie czasowej w języku ukraińskim - Muzeum POLIN;
    • godz. 17:30-20:00 - Warsztaty kulinarne w polskim języku migowym - pracownia kulinarna "U Fani".

- TISZ Festiwal to jedyny w Polsce festiwal poświęcony wyłącznie żydowskiemu jedzeniu i żydowskiej kulturze kulinarnej. Tegoroczny zainspirowała aktualna wystawa czasowa w Muzeum POLIN "(Po)żydowskie… Sztetl Opatów oczami Majera Kirszemblata". Jego obrazy przywołują m.in. dawne zwyczaje związane z tradycjami stołu i pracą rzemieślniczą w niedużych miasteczkach - dawnych sztetlach. Dlatego proponujemy przyjrzenie się współczesnym wytwórcom-rzemieślnikom. Tym odnawiającym sztukę pieczenia chlebów w małych, lokalnych piekarenkach, osobom produkującym żywność na niedużą skalę czy np. wytwórcom wiklinowych koszy. Ten rzemieślniczy i lokalny wymiar produkcji jest jednym z elementów, za którym tęsknimy. Szczególnie w dużych miastach - powiedziała Magdalena Maślak, inicjatorka i kuratorka TISZ Festiwalu w Muzeum POLIN.

Mariott nie jest już Mariottem! Napis z wieżowca w Warszawie zniknął