Przepis na pierogi
Niewiele osób w Polsce nie lubi pierogów. Większość nie może doczekać się Świąt, bo wtedy ten narodowy przysmak zdecydowanie najlepiej smakuje. Przedstawiamy niezawodny przepis na pierogi w dwóch odsłonach. Zróbcie je raz, a już nigdy nie urządzicie Wigilii bez nich na stole.
Czytaj także: Przepisy na barszcz wigilijny. Nie zapomnicie tego smaku!
Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne ciasto do pierogów, które świetnie utrzyma w ryzach przepyszne farsze pierogów ruskich i pierogów z kapustą i grzybami. By zrobić ciasto pierogowe, potrzebujemy:
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 ml wrzącej wody
- 50 g masła
Mąkę należy najpierw przesiać do miski i dodać do niej sól. Do gorącej wody wkładamy masło i roztapiamy je, a potem należy całość stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Łączymy składniki i przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę.
Ciasto należy zagniatać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto wykładamy do miseczki, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Później należy podzielić ciasto na cztery części i kolejno rozwałkować na placki. Małą szklanką wycinamy kółeczka, na środek wkładamy wybrany farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi w kształt pierogów. Przygotowane pierogi należy gotować do miękkości przez około trzy minuty. Najlepiej sprawdzić, czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami cieszą się zdecydowanie największą popularnością w polskich domach. Na Wigilii smakują jak nigdy. Poniżej przedstawiamy przepis na fenomenalny farsz. Ciasto do pierogów przygotowujemy jak powyżej.
Do farszu na pierogi z kapustą i grzybami, potrzebujemy:
- 1 słoik litrowy suszonych grzybów (ok. 100 g)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 łyżki oleju
- 3 cebule
Przed rozpoczęciem przygotowań grzyby należy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na sześć godzin lub na całą noc. Następnego dnia, tak przygotowane dary lasu powinno się zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania można doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kapustę należy odcisnąć i ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli do smaku, przez ok. 45 minut. Później dokładnie odcisnąć.
Następnie grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzamy, zachowując wywar (wykorzystać możemy go do np. do zupy grzybowej). Trzeba je bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok. 1 cm średnicy lub drobno posiekać na desce.
W ostatnim kroku należy na patelni na oleju zeszklić cebule i dodać je do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystko razem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z zeszkloną na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
Przepis na pierogi ruskie
Pierogi ruskie w tym roku często zmieniały nazewnictwo, stając się m.in. pierogami ukraińskimi. Prawdą jest jednak, że ten rodzaj pierogów popularny był od zawsze głównie w Ukrainie i w Polsce. Błędnie zakłada się, że pochodzą one z Rosji. Nazwę możemy więc pozostawić i po prostu cieszyć się smakiem. Poniżej przedstawiamy, jak przygotować farsz do pierogów ruskich. Potrzebujemy:
- 300 g twarogu półtłustego
- duża cebula - 300 g
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki masła klarowanego
- po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Obieramy około 650-700 gramów ziemniaków i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane (jeszcze ciepłe!) ziemniaki mielimy lub ubijamy tłuczkiem na puree. Później odstawiamy masę do wystudzenia. Do miski ze zmielonymi ziemniakami dobrze dodać też po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.
Później obieramy i szatkujemy dużą cebulę. Można też użyć kilku mniejszych sztuk o łącznej wadze około 300 gramów. Na nagrzaną patelnię dodajemy dwie łyżki masła klarowanego. Smażymy cebulę, aż się zeszkli. Następnie zabieramy się za masę twarogową. Najlepiej sprawdzi się w niej twaróg półtłusty lub tłusty w kostce, typu krajanka lub w trójkącie, pakowany w papier.
Twaróg można zmielić w maszynce lub też przepuścić przez ręczną praskę. Na koniec masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz mieszamy razem w jednej misce. Farsz na pierogi ruskie jest już gotowy. Później należy tylko zapakować go w pyszne ciasto, zwinąć w pieroga i gotować ok. 3 minut w osolonej wodzie.
Z takimi przepisami to będzie niezapomniana Wigilia!
Montaż iluminacji świątecznej w Warszawie - zobacz zdjęcia: