Amrit Kebab, historia
Amrit Kebab powstał w 2007 roku. "Marka została stworzona przez Polkę oczarowaną magią orientu, którą postanowiła odtworzyć w Warszawie" - czytamy na amrit.pl. Sieć szybko odniosła sukces, do lokali w całym mieście (także w galeriach handlowych) ustawiały się długie kolejki, klienci docenili jakość dań i wystrój restauracji. Firma zatrudniała ok. 100 osób, osiągając roczne obroty rzędu 25 mln zł. Dynamiczny rozwój przerwała pandemia i lockdown. - To wstyd i hańba. Jak można zostawić przedsiębiorców w takim kanale? 13 lat budowałam firmę, płaciłam podatki, ZUS. Przyszła epidemia i rząd powiedział brutalnie: "radź sobie sama". Bo to, co proponuje firmom, to nie tarcza, ale gwóźdź do trumny – mówiła w kwietniu 2020 roku Justyna Sypka, właścicielka sieci restauracji Amrit Oriental Food, cytowana przez mycompanypolska.pl.
Koniec Amrita, zamknięto lokale. Ale sieć się odradza
Amrit musiał zamknąć większość lokali i zwolnić pracowników. Ale powoli się odradza. Dziś pod marką Amrit JOY (skrót od imion właścicielki oraz jej dwóch synów - Justyna, Olivier, Yaser; ale także nawiązanie do zabawy, radości) działają trzy lokale w Polsce - w Warszawie dwa lokale – ul. Kondratowicza 27/U7 oraz Dzielna 64 i w Katowicach – Kochanowskiego 2. "Już wkrótce będziecie mogli nas spotkać w innych dzielnicach stolicy" - zapowiedziano.
Gdzie zjeść najlepszy kebab w Warszawie? Sprawdź ranking