Warszawa pracuje nad tworzeniem funkcjonalnej i zrównoważonej polityki żywnościowej. W ten sposób realizuje zobowiązania paktu o żywnościowej polityce miejskiej z Mediolanu, którego jest sygnatariuszem. Pakt ten dotyczył promowania zdrowego żywienia i rozwoju zrównoważonego systemu żywnościowego.
Warszawski Food Lab i miasto Warszawa w walce z marnowaniem żywności
Warszawski Food Lab powstał we współpracy z Uniwersytetem SWPS w ramach projektu finansowanego ze środków europejskich Food Trails. Głównym celem tej organizacji jest "wypracowanie innowacyjnych rozwiązań dla systemu żywnościowego Warszawy". Warszawski Food Lab zwraca szczególną uwagę na to, ile jedzenia w terminie spożycia trafia do śmieci. Jak podają eksperci, w 2022 roku miliard posiłków każdego dnia trafiało do kosza. Według UNEP liczba ta może być jeszcze większa. Dane te pochodzą z najnowszego raportu - Wskaźnik Marnowania Żywności ONZ.
Udział gastronomii w marnowaniu jedzenia to 28 proc., a supermarketów i innych sklepów z żywnością - 12 proc. Koszt wyrzucanego jedzenia to ponad bilion dolarów rocznie. Dzięki akcji "No waste. Food co-op" restauratorzy mogą przekazać niewykorzystane jedzenie potrzebującym.
Jak dołączyć do akcji "No waste. Food co-op"?
W akcji mogą wziąć udział właściciele lokali gastronomicznych. Aby dołączyć do "No waste. Food co-op", wystarczy wykonać kilak kroków:
- Restauratorzy mogą wybrać organizację, która będzie odbiorcą żywności.
- Następnie właściciele gastronomii muszą skonsultować się z wybraną organizacją i ustalić zasady współpracy. Warto omówić harmonogram odbioru żywności, jakiego rodzaju produkty będą przekazywane oraz sposób transportu.
- Wystarczy, że restauratorzy odpowiednio zabezpieczą żywność i mogą ją przekazać ją do transportu.