Pięć dni pełnych smaków, zapachów i opowieści o historii i tradycji żydowskiej kuchni.
30.09 rozpoczyna się trzecia edycja TISZ: Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Wydarzenie organizuje Muzeum Historii Żydów POLIN, które co roku do współpracy zaprasza znanych szefów kuchni i wybitnych ekspertów kulinarnych. W tym roku festiwal odbywa się pod hasłem "Blisko". Organizatorzy nawiązują w ten sposób do bezpośredniego sąsiedztwa i odkrywania Muranowa. Ma to jednak także znaczenie symboliczne.
"Ostatni czas pandemii pokazał nam, jak bardzo ważne są relacje między nami i ta bliskość między nami w momencie, kiedy bliskosc fizyczna nie może być utrzymana. Zwłaszcza w tak trudnych czasach podtrzymywanie wieź między nami, dbanie o nie, wspieranie się i traktowanie się z szacunkiem jest niezwykle ważne. Dlatego też na naszym plakacie znalazła się różnokolorowa chałka, która dla nas jest symbolem społeczeństwa, które składa się z różnych, bardzo różnorodnych elementów, ale jednocześnie tworzy z nich jedną, spójną całość" - mówi Magdalena Maślak, koordynatorka i pomysłodawczyni festiwalu.
W tym roku, wydarzenia odbywają się zarówno w wersji online, jak i stacjonarnie. W planach są warsztaty wyszywania specjalnego festiwalowego obrusu, kulinarne spacery po dawnej, żydowskiej Warszawie a także gotowanie według przepisów z przedwojennej książki kucharskiej wydanej w języku jidysz.
Organizatorzy nie zapomnieli jednak "o czymś dla ducha", czyli o muzyce najlepszej do krzątania się w kuchni.
"będziemy rozmawiać o najlepszej muzyce do gotowania a naszym kanale na Spotify można odsłuchać TISZ-playlisty, która składa się, przy których najlepiej się gotuje Agnieszce Kręglickiej, Alessii Di Donato, Nakarmionej Stareckiej czy Zygmuntowi Stępińskiemu dyrektorowi Muzeum POLIN" mówi Magdalena Maślak, koordynatorka i pomysłodawczyni festiwalu.
Bilety na festiwalowe wydarzenia, między innymi warsztaty, można kupić na stronie Muzeum Polin.