Restauracje w galeriach handlowych
Wraz ze zniesieniem zakazu zamknięcia galerii handlowych wprowadzono dodatkowe wytyczne dotyczące strefy gastronomicznej. Ten obszar na terenie galerii handlowej musi być wydzielony widoczną, fizyczną barierą. Ograniczono także liczbę klientów znajdujących się w strefie gastronomicznej - na jedną osobę powinno przypadać minimum 15 metrów kwadratowych. Klienci muszą utrzymać między sobą odległość 2 metrów. Na podłodze powinny się znaleźć widoczne wskazówki, np. naklejki lub stojące znaki.
Czy można jeść na miejscu?
Do tej pory w strefie gastronomicznej nie można było spożywać pokarmów. Możliwe było wyłącznie kupowanie żywności na wynos lub na dowóz. W tej chwili można spożywać posiłki na miejscu, ale należy stosować się do obostrzeń:
- maksymalnie 1 osoba siedząca przy jednym stoliku (nie dotyczy rodzin), chyba, że jego wielkość umożliwia zachowanie odległości min. 2 m między osobami
- odległość pomiędzy osobami/grupami i stolikami spożywającymi posiłek wynosi minimum 2 metry.
Kiedy zostaną otwarte restauracje?
Zgodnie z zapowiedzią rządu, restauracje i inne lokale gastronomiczne zostaną otwarte podczas trzeciego etapu odmrażania gospodarki. Dziś rozpoczął się drugi etap znoszenia restrykcji. Możemy się zatem spodziewać, że będziemy mogli odwiedzić restaurację za około 2 tygodnie. Wszystko zależy jednak od rozwoju epidemii. Jeśli liczba zachorowań drastycznie wzrośnie, konieczny będzie powrót do ograniczeń.