Z Warszawy

Książulo sprawdził kebab Filipa Chajzera. Pomogła mu ukryta kamera

2024-04-17 21:30

Książulo postanowił sprawdzić smak i jakość kebaba z warszawskiej budki Filipa Chajzera. Aby dokonać testu, skorzystał nawet z ukrytej w okularach kamerki. Co udało mu się ustalić?

5 kwietnia Filip Chajzer otworzył swój kebabowy biznes. "Kreuzberg Kebap" znajduje się przy ulicy Burakowskiej 14 na warszawskiej Woli. Jedzenie podawane jest prosto z budki stojącej na ulicy. Od momentu otwarcia nie minęło dużo czasu, a już pojawiły się kontrowersje. Chodziło głównie o gramaturę wydawanych kebabów.

Książulo sprawdził kebab Filipa Chajzera w Warszawie

Kilka dni temu film z wizyty na ul. Burakowskiej zamieścił kulinarny youtuber MrKrycha. Tym razem z kamerą poszedł tam Książulo, którego kanał subskrybuje 1,28 mln internautów. W eksperymencie towarzyszył mu stały kompan - Wojek.

W całym przedsięwzięciu kluczową rolę odegrał jednak "tajny agent". Organizując test, youtuberzy chcieli bowiem sprawdzić, czy rzeczywiście - zgodnie z pojawiającymi się w sieci zarzutami - znanym osobom są wydawane większe porcje kebabów niż zwykłym klientom zamawiającym to samo.

Książulo i Wojek zamówili bułkę z kurczakiem i lawasz z wołowiną z sosem ostrym, czosnkowym i miętą. Takie samo zamówienie złożył znajomy youtuberów - "tajemniczy klient". Całą akcję zarejestrowała kamera wbudowana w okulary zamawiającego.

Ostatecznie twórcy internetowi sprawdzili gramaturę otrzymanych kebabów. Podczas ważenia okazało się, że ich kebaby ważyły 504 g i 560 g, a kebaby "tajemniczego klienta" - po 456 g. Różnice wyszły więc spore.

Znajomy youtubera dodał, że w kebabie dla "tajnego agenta" jego zdaniem miało być zdecydowanie więcej warzyw. Obaj doszli do wniosku, że ubytek prawie 100 g w daniu osoby nierozpoznawalnej miał pochodzić właśnie z mięsa. Książulo dodał, iż widział, że mięso w procesie tworzenia dania było ważone.

Jak Książulo ocenił smak i jakość kebaba?

Youtuber zaznaczył w swej recenzji, że kebab u Chajzera jest poprawny, ale nie wzbudził w nim większego zachwytu.

- To jest po prostu dobry, lekko tłuściutki kurczak. Nie mam tutaj żadnych zarzutów. [...] Nie ma tutaj nad czym się zachwycać moim zdaniem. Ser turecki i warzywa świeże w postaci ogórka, pomidora, sałaty, cebuli czerwonej. Są tu jeszcze podobno gdzieś warzywa grillowane. [...] To naprawdę nie jest nic dużego i większość tutaj stanowią warzywa. Myślę, że tego kurczaka w tej bułce jest 30 proc., tak na oko patrząc. [...] Zachwytu nie ma, bo brakuje mi mięsa. Jest to dobre, ale są braki w mięsie - ocenił Książulo.

Filip Chajzer otworzył kebaba w Warszawie. Po przysmak z Berlina ustawiła się długa kolejka