Spis treści
- Pierogarnia U Ludmily
- Pierogarnia Pobite Gary
- Pierogarnia U Kresowiaka
- Pierogarnia Dikańka
- Przystanek Pierogarnia
- Pierożki Gosi
- Soli - po prostu pierogi
- Bar Kawowy
- Ciociagotuje.pl Bistro & Shop
- Zapiecek
- Gdzie w Warszawie można zjeść pierogi bezglutenowe?
Pierogarnia U Ludmily
Adres: Solec 81B/P-23
Ocena Google: 4.8
W labiryncie pod Mostem Poniatowskiego ukrył się mały lokal U Ludmily. W tej prowadzonej przez Liudmylę Khoroshok pierogarni wszystkie pierogi lepi się ręcznie. Starannie dobrane receptury obejmują zarówno słodkie, jak i wytrawne smaki. Goście zachwycają się zwłaszcza pierogami z mięsem, podobno najlepszymi w całej Warszawie.
Bardzo smaczne są również domowe pierogi ruskie, pierogi z kapustą i pieczarkami oraz pielmieni z wołowiną. Wśród pierogów na słodko wyróżniają się zwłaszcza te z twarogiem. Właścicielka jest przemiła i bardzo dba o swoich gości, wybór jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie. Zdecydowanie warto tu zajrzeć.
Pierogarnia Pobite Gary
Adres: ul. Jana Pawła Woronicza 30
Ocena Google: 4.8
Niedaleko od stacji metra Wierzbno znaleźć można pierogarnię Pobite Gary, stawiającą zarówno na klasyczne, jak i nietypowe smaki. Przygodę z Pobitymi Garami warto zacząć od pierogów z pysznym nadzieniem bolognese. Potem można zamówić coś z klasyki, na przykład pierogi ruskie albo z kapustą i grzybami.
Można też zaszaleć i postawić na któryś z rzadziej spotykanych smaków. Przebojowe są zwłaszcza pierogi z cieciorką, chili i czarnuszką. Jeśli ma się ochotę na coś słodkiego, wybór powinien paść na pierogi z serem, malinami i białą czekoladą. Składniki są bardzo wysokiej jakości.
Pierogarnia U Kresowiaka
Adres: ul. Koszykowa 30/2
Ocena Google: 4.8
Kuchnia kresowa uchodzi za wyjątkowo smaczną. Nie dziwi więc, że można się spotkać z opiniami, że "U Kresowiaka" to najlepsza pierogarnia w całej Warszawie. Kresowiak serwuje nie tylko pyszne pierogi, ale też inne kresowe dania, na przykład pielmieni, placki ziemniaczane czy kapuśniak. Krem z dyni również jest wspaniały.
Widać, że właściciel włożył w to miejsce mnóstwo serca. Warto zajrzeć na fanpage pierogarni na Facebooku - można tam znaleźć wiele edukacyjnych materiałów, między innymi mnóstwo historycznych ciekawostek na temat kresowych dań.
Pierogarnia Dikańka
Adres: ul. Olesińska 2
Ocena Google: 5
Ta przytulna ukraińska restauracja w centrum Mokotowa serwuje bez wątpienia jedne z najlepszych pierogów w Warszawie. Receptura na ciasto jest naprawdę znakomita. Znajdzie się tu coś dla zatwardziałych mięsożerców, na przykład pielmieni wołowe, z kolei wegetarian ucieszą pierogi z "mięsem" sojowym.
Słodkie wersje są kapitalne - można tu zjeść najsmaczniejsze w mieście pierogi z jagodami. Dikańka jest bardzo przyjazna dla osób na diecie bezglutenowej. Większość pozycji w menu można zamówić w wersji bez glutenu, godne polecenia są na przykład ruskie z tofu zamiast białego sera.
Przystanek Pierogarnia
Adres: ul. Nowy Świat 22
Ocena Google: 4.7
Przystanek mieści się w jednym z kultowych pawilonów na tyłach Nowego Światu. Jest to zdecydowanie najlepsza pierogarnia w ścisłym centrum Warszawy. Lokal istnieje już trzynaście lat i przepisy na pierogi doprowadzono tu do perfekcji.
Właściciele stawiają przede wszystkim na trzy najbardziej znane smaki - ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Warto spróbować pierogów wegańskich z soczewicą i marchwią. W menu można też znaleźć kopytka, racuchy, domowe ciasta i bardzo dobre, pożywne zupy. Dla osób z nietolerancją glutenu przygotowano wersje bezglutenowe.
Pierożki Gosi
Adres: Ząbkowska 30
Ocena Google: 4.8
W tym małym lokalu na Pradze można poczuć się jak w domu. Pani Małgorzata serwuje tu między innymi pierogi ruskie, jedne z najlepszych w Warszawie. Ciasto jest bezbłędne, farsz dobrze przyprawiony. Wyborne są też pierogi szpinakowe.
Oprócz pierogów można też zamówić kopytka, naleśniki, kluski śląskie, pyzy, krokiety i leniwe. Tajną bronią pani Małgorzaty są wyborne uszka z grzybami, dosłownie rozchwytywane w okresie świątecznym. Wszystkie potrawy są rzecz jasna robione ręcznie, ze świeżych składników. Warto tu wpaść wcześniejszą porą, bo Pierożki Gosi zamykają się o siedemnastej.
Soli - po prostu pierogi
Adres: ul. Przasnyska 9
Ocena Google: 4.8
Właściciele Soli twierdzą, że ich pierogi są najlepsze w Warszawie. Nie do końca zgadzamy się z tą opinią, jednak trzeba przyznać, że ruskie wychodzą im całkiem niezłe.
Siła Soli leży przede wszystkim w bogactwie oferowanych gościom smaków. W restauracji zjemy między innymi pierogi z mięsem dzika czy daniela, z krewetkami i szpinakiem, z brokułami i kozim serem lub z kaczką na ostro. Te eksperymenty kulinarne są zazwyczaj bardzo udane, warto się więc do Soli wybrać, żeby samemu się o tym przekonać.
Bar Kawowy
Adres: Al."Solidarności" 66A
Ocena Google: 4.6
W tym kultowym miejscu wystrój nie zmienił się przez ostatnie 60 lat. To jeden z bardzo nielicznych lokali z epoki PRL, który został zachowany w stanie niemalże nienaruszonym.
W pierwszym momencie nie sprawia wrażenia miejsca, w którym można zamówić jakieś ciepłe jedzenie, tym bardziej pierogi. Wiele osób kupuje tu tylko piwo, nie wiedząc, co je omija.
Wtajemniczeni wiedzą jednak, że w tym niepozornym barze podaje się najlepsze pierogi w Warszawie. Barem od 40 lat zarządza pani Maria i przynajmniej tyle lat ma tajny przepis na absolutnie bezbłędne ruskie.
Ciociagotuje.pl Bistro & Shop
Adres: ul. Franciszka Marii Lanciego 16/lok. 197
Ocena Google: 5
CiociaGotuje to nie tylko małe bistro na Ursynowie, ale cały koncept obracający się wokół pierogów. Właściciele podzielili ofertę na pięć kategorii-światów (wegetariański, wegański, wytrawny, słodki, leśny).
Prócz tego uruchomili Pracownię Smaków, dzięki której można dobrać smak pierogów do indywidualnych upodobań. Można tu też dostać pierogi na parze, czyli dim sum.
Firma organizuje również sesje gotowania na żywo. Z pierogów mięsnych warto spróbować tych z dzikiem i cytryną albo wołowiną i kardamonem. Wśród wegetariańskich wyróżniają się pierogi z gorgonzolą i szpinakiem.
Zapiecek
Adresy: Krakowskie Przedmieście 55, Freta 18, Świętojańska 13, Piwna 34/36, Nowy Świat 64, Melchiora Wańkowicza 1, Aleje Jerozolimskie 28, Podwale 1
Oceny Google: 3.9 do 4.5
Zestawienie warszawskich pierogarni wydawałoby się niepełne bez Zapiecka. To jedna z najbardziej znanych restauracji w Warszawie, specjalizująca się w daniach kuchni polskiej i tradycyjnych smakach pierogów.
Z czasem sieć rozrosła się do prawie dziesięciu lokali. Rozwój nie posłużył jednak Zapieckowi, który zdaniem niektórych klientów osunął się w przeciętność. Goście dość często narzekają na czas oczekiwania na zamówienie i naliczaną bez uprzedzenia opłatę serwisową.
Gdzie w Warszawie można zjeść pierogi bezglutenowe?
Osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią nie mogą spożywać klasycznych pierogów. Na szczęście są miejsca, w których można zamówić pierogi bezglutenowe. Są one zazwyczaj przygotowywane z mąki bezglutenowej, na przykład ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej, gryczanej lub cieciorkowej. Wypełnienie pierogów może być takie samo jak w tradycyjnych pierogach - mają one wersję choćby z kapustą i grzybami, mięsem, serem, ziemniakami czy owocami.
Pierogi bezglutenowe można gotować, smażyć lub piec, w zależności od preferencji. Są one odpowiednią alternatywą dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią, które chcą cieszyć się smakiem pierogów bez ryzyka dla swojego zdrowia. W Warszawie można je dostać między innymi w Dikańce, oferuje je też Przystanek Pierogarnia.
Muzeum Historii Polski - zobacz zdjęcia: