Najlepsze indyjskie restauracje w Warszawie

i

Autor: Pexels.com

Najlepsze restauracje indyjskie w Warszawie. Wyszukaliśmy prawdziwe perełki

2023-10-13 21:29

Potrawy kuchni indyjskiej są proste i niedrogie, ale potrafią być niesamowicie pyszne. Jeśli kucharz potrafi odpowiednio dobrać przyprawy, niepozorne dania zamieniają się w prawdziwe dzieła sztuki. Gdzie w Warszawie można znaleźć najsmaczniejsze hinduskie jedzenie? Oto lista lokali, które szczególnie polecamy.

Spis treści

  1. Musarrat Restaurant
  2. Guru - Restauracja i Bar
  3. Mr India
  4. Rasoi Restauracja Indyjska
  5. Mayara Indian Restaurant
  6. Namaste India: Restauracja Indyjska
  7. India King - Restauracja Indyjska
  8. Karma Restauracja Indyjska
  9. Kuchnia indyjska i jej najsłynniejsze potrawy

Musarrat Restaurant

Nieopodal Kopca Powstania Warszawskiego na Czerniakowie mieści się naszym zdaniem najlepsza hinduska restauracja w stolicy. Można tu zamówić dania kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Potrawy są fantastycznie wręcz doprawione - widać, że nikt nie oszczędza na przyprawach ani na klarowanym maśle ghee, którym indyjskie dania zawdzięczają swój aromat.

Butter chicken czyli grillowany kurczak w sosie pomidorowym z masłem, śmietaną i orzechami nerkowca, dosłownie rozpływa się w ustach. Ostrość sosu vindaloo jest dokładnie taka, jaka powinna być.

Wegetarianie powinni zainteresować się dal makhani. Czarna soczewica gotowana w pomidorach i maśle jest przepyszna. Inną godną uwagi propozycją jest palak paneer (indyjski ser w sosie szpinakowo-śmietanowym).

Ulubieńcem klientów jest biryani z kurczakiem. Przygotowanie idealnego ryżu do biryani to nie lada sztuka, a kucharz z Musarratu opanował ją do perfekcji.

Adres: ul. Wojskowej Służby Kobiet 1

Ocena Google: 4.8

Guru - Restauracja i Bar

Serwowana w Guru nowoczesna kuchnia hinduska jest bardzo ciekawa. Właściciele podkreślają, że interesuje ich wyłącznie nieszablonowe jedzenie. Dużą wagę przywiązują do dań sezonowych.

Atutem miejsca jest również doskonała lokalizacja - w samym centrum Warszawy, o krok od Rotundy. Menu jest oryginalne i pełne nieszablonowych kompozycji smaków.

Bardzo smaczna jest potrawa o nazwie keema naan z warzywami, kurczakiem, jagnięciną i rostbefem, podawanymi w sosie, którego skład jest słodką tajemnicą szefa kuchni. Pindi chana masala, czyli ciecierzyca z cebulą, pomidorem, doprawiona cytrusową kolendrą, słodkim mango i garam masala, jest przepyszna. Wszystkie składniki są dobrej jakości. Warto odwiedzić to miejsce.

Adres: ul. Widok 8

Ocena Google: 4.5

Ocena TripAdvisor: 4.5

Mr India

Mr India specjalizuje się w daniach pochodzących z północnych Indii. Warto spróbować tu przede wszystkim potraw z pieca tandoori.

Inne godne uwagi pozycje w karcie to chicken do pyaza, czyli kurczak gotowany w kremowym sosie cebulowo-orzechowym albo methi chicken, któremu smak nadają liście kozieradki. Wielbicielom czerwonego mięsa polecamy mutton biryani, czyli ryż z jagnięciną i przyprawami. Świetne są też krewetki w sosie cebulowo-kokosowym, zwane prawn curry. Wysokie miejsca w rankingach hinduskich restauracji nie są przypadkowe.

Adres: Aleja Komisji Edukacji Narodowej 47

Ocena Google: 4.6

Ocena TripAdvisor: 4.5

Rasoi Restauracja Indyjska

Rasoi Restauracja Indyjska to kolejne miejsce, w którym główną rolę grają tradycyjne dania północnoindyjskie. Atutem lokalu są dania lunchowe, różniące się w zależności od dnia tygodnia. Przykładowo w środę można tu zamówić rajma special, czyli czerwoną fasolę w sosie cebulowo-pomidorowym oraz grillowanego w piecu kurczaka w sosie masala, czyli znane danie o nazwie chicken tikka masala.

W stałym menu wyróżnia się malai kebab. Są to kawałki kurczaka marynowane w jogurcie z orzechami nerkowca. Świetny jest również kurczak manchurian, chińsko-indyjskie danie dość rzadko spotykane w warszawskich restauracjach.

Adres: ul. Chmielna 98/15

Ocena Google: 4.6

Ocena TripAdvisor: 4.5

Mayara Indian Restaurant

Mayara stawia na tradycyjne hinduskie dania, przyrządzane według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Warto spróbować tu sosu madras, czyli ostrego sosu pomidorowego z chilli, kruszonym kokosem, liśćmi curry, goździkami, kurkumą i gałką muszkatołową. Wybór przystawek i dań wegetariańskich jest imponujący. My szczególnie polecamy dahi wala baingan, czyli bakłażan w sosie jogurtowo-kokosowym.

Adres: Plac Konstytucji 2

Ocena Google 4.5

Ocena TripAdvisor 5

Namaste India: Restauracja Indyjska

"Namaste" to tradycyjne powitanie pochodzące z Indii, używane również w innych krajach Azji Południowej. Słowo to pochodzi z sanskrytu i można je przetłumaczyć jako „kłaniam się tobie" lub "boskość w mnie honoruje boskość w tobie". Właściciele wybrali tę nazwę, żeby każdy poczuł się w Namaste mile widziany.

Kiedy w 2006 roku zaczynali swoją przygodę z kuchnią indyjską, w Warszawie nie było miejsc, w których można by było jej spróbować. Z początku Namaste było niewielkim lokalem z dwoma stolikami, dziś jest wielką dwupiętrową restauracją. Ambicją właścicieli było odtworzenie autentycznej, domowej kuchni hinduskiej i zdecydowanie im się to udało.

Menu zawiera grubo ponad sto potraw, w tym wiele wegańskich i wegetariańskich. Nam szczególnie przypadły do gustu sizzlery, czyli "skwierczące talerze" pełne smakołyków, zwłaszcza paneer tikka.

Adres: ul. Nowogrodzka 15

Ocena Google 4.4

Ocena TripAdvisor 4

India King - Restauracja Indyjska

W tej urządzonej ze smakiem knajpce można zamówić dania z całych Indii - północy, południa, wschodu i zachodu. Widać od razu, że właściciele są pasjonatami dobrego jedzenia. Menu jest obszerne i każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Świetna jest ostra zupa z pomidorów, czyli raj rasam. Wegetarianie zachwycą się warzywami z sosem kadai masala. Mięsożercy powinni spróbować mutton vindaloo, czyli jagnięciny w ostrym i kwaśnym sosie.

Doskonałe są dania z ryżu, zwłaszcza chicken biryani z kurczakiem i przyprawami. Z deserów warto zamówić gulab jamun, smażone kulki mleczne w słodkim syropie kardamonowym.

Adres: ul. Franciszka Marii Lanciego 16

Ocena Google: 4.5

Ocena TripAdvisor: 4.5

Karma Restauracja Indyjska

W Karmie karmią znakomicie, głównie daniami pochodzącymi z południa Indii. Pięć bazowych dań to uttapam czyli placek z ryżu i fasoli urad z warzywami, dosa czyli cienkie placki ze sfermentowanego ryżu i białej soczewicy urad, idli czyli ryżowe bułeczki z przyprawami gotowane na parze, parrotta czyli cienkie naleśniki i wada - pikantne fasolowe przekąski. Wegetarianie zachwycą się paneer tikka masala, indyjskim serem z ostrymi przyprawami. Świetne jest danie o wyjątkowo długiej nazwie chicken tikka butter masala karma special, czyli przyprawiony ze smakiem kurczak w sosie maślano-pomidorowym. Z chlebków warto zamówić mint naan z miętą.

Adres: ul. Nowolipki 14/Lok. A01

Ocena Google: 4.5

Ocena TripAdvisor: 4.5

Kuchnia indyjska i jej najsłynniejsze potrawy

Kuchnia indyjska znana jest ze swojej różnorodności i bogactwa smaków.  Wykorzystuje się w niej masę przypraw, takich jak kumin, kurkuma, kardamon, kolendra czy imbir. Wbrew stereotypowi nie wszystkie dania tej kuchni są pikantne, dużo potraw opartych jest na słodkich czy kwaśnych składnikach.

Jednym z najbardziej znanych dań jest curry, które może zawierać mięso, ryby, owoce morza lub warzywa, podawane w gęstym sosie z przyprawami. Istnieje wiele odmian curry, każda z nich ma swoje unikalne cechy.

Innym popularnym daniem jest biryani. Jest to pikantne danie na bazie ryżu z mięsem lub warzywami, często podawany z jajkiem na twardo, cebulą i jogurtem. Istnieje wiele regionalnych odmian biryani.

Tandoori chicken to kurczak marynowany w jogurcie i przyprawach, a następnie pieczony w piecu tandoor. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań indyjskich na świecie.

Kuchnia indyjska jest przyjazna dla wegetarian. Gęsty gulasz z soczewicy (dal), jest podstawowym daniem w wielu indyjskich domach. Innym popularnym daniem jest masala dosa, cienki placek z ciasta ryżowego z dodatkiem czarnej soczewicy, wypełniony pikantnym farszem z ziemniaków.

Bardzo smaczne są też hinduskie desery. Najbardziej znany to gulab jamun czyli kulki z mleka w proszku lub mleka skondensowanego, smażone i maczane w syropie cukrowym.