Spis treści
Nowa restauracja w centrum Warszawy
Prestiżowa lokalizacja, 400 m2 powierzchni, ponad 100 miejsc dla gości, w menu m.in. dania mięsne, makarony (w tym viralowe tagliatelle z kręgu sera), koktajle - z dodatkiem szlachetnych serów długodojrzewających (Bursztyn, Rubin, Szafir), produkowanych przez mleczarnię Spomlek. W BursztyNovej, oprócz kilkudziesięciu stolików, znajduje się także duży bar z polskimi winami, strefa delikatesowa, gdzie można kupić kawałek sera z wielkiego kręgu, a do tego otwarta kuchnia.
Bursztynowa przez kilka lat działała w małym lokalu na Nowym Świecie. Teraz, jako BursztyNova, otwiera się na nowych klientów - nie tylko turystów, ale i mieszkańców Warszawy, a także pracowników biurowców, których pełno w tej okolicy.
W menu dania i napoje z serami
- Karta jest skonstruowana z uwzględnieniem serów. W każdym daniu ten ser musi odegrać swoją rolę, to nas wyróżnia na tle innych restauracji - przekonuje szef kuchni Wojciech Kaza, wyjaśniając, że w menu znalazło się wiele mięsnych i rybnych dań.
- Również w naszych koktajlach, mocktailach, lemoniadach nawiązujemy do sera, oczywiście nie są to dominujące smaki, ale z racji z tego, że mamy kuchnię produktową i jesteśmy restauracją, która ma promować te produkty, to staramy się pokazywać, że ser nie jest tylko do dań wytrawnych - mówi z kolei Bartek Rosiński, manager BursztyNovej. - Nasz ser może śmiało konkurować z serami włoskimi i chcemy o tym głośno mówić - podkreśla.
Oficjalne otwarcie BursztyNovej zaplanowano na sobotę 16 listopada. Tego dnia wystąpi Filip Rychcik, uczestnik VII edycji The Voice of Poland, a dla wszystkich gości przewidziano upominki.
BursztyNova będzie czynna w godz. 12-22, a w weekendy 12-23.
Zobaczcie zdjęcia sprzed otwarcia restauracji: