Tak naprawdę nie jest ważne, czy to Wielkanoc czy Święta Bożego Narodzenia. Sałatka jarzynowa jest stałym punktem polskich świąt i w każdym domu musi się pojawić. Chociaż w całym kraju nieznacznie różni się ona składem, to jest tylko jeden element, który zdoła z niej wydobyć głębię smaku i przemieni ją w niezapomniane danie.
Czytaj także: Drożyzna w sklepach. Zestawienie cen z ostatniego roku nie pozostawia złudzeń
Sekretny składni sałatki jarzynowej
Co ciekawe, nie jest to nic egzotycznego, żadne jedzeniowe robaczki. By sałatka jarzynowa na zawsze zapisała się w gustach naszej rodziny należy dodać do niej... musztardę!
Wiele osób obiera jarzyny, soli, pieprzy, dodaje majonezu, opcjonalnie zielonego groszku, miesza... i tak przygotowaną sałatkę jarzynową serwuje na stół. Oczywiście, że wciąż jest dobra, ale z dodatkiem musztardy zupełnie zmienia swój charakter. Łagodność warzyw przełamuje lekka ostrość. Coś wspaniałego!
Czytaj także: Chcesz sprzedawać domowe ciasta na Wielkanoc? Sprawdź, czy to legalne
Najlepsza jest do tego celu musztarda sarepska, ale może to być dowolna, inna musztarda o klasycznym smaku. Odradzamy jednak musztardę francuską, z całymi ziarnami gorczycy. Mogłaby ona sprawić, że klasyczna sałatka jarzynowa stałaby się zdecydowanie zbyt egzotyczna.
Wielbicieli klasyki ten przepis może delikatnie oburzyć, ale jesteśmy przekonani, że czasem warto wprowadzić do swojego tradycyjnego życia odrobinę pikanterii. Zawsze też można podzielić składniki na dwie miseczki - jedną z nich zrobić w sposób klasyczny, a drugą z dodatkiem musztardy. Wówczas łatwo można porównać te smaki i zdecydować, co nam bardziej pasuje.