Przepisy na barszcz wigilijny
Święta Bożego Narodzenia to okres rodzinnych spotkań, spokoju, radości, kolorowych choinek i przepysznego jedzenia. Nie wyobrażamy sobie, by tych najpyszniejszych momentów w roku nie rozpocząć czerwonym barszczem.
Przedstawiamy przepisy na barszcz wigilijny, które powinny ucieszyć wszystkich. Wśród naszych propozycji znajduje się postny barszcz wigilijny, mięsny barszcz wigilijny i dla niecierpliwych – błyskawiczny barszcz wigilijny, który zrobicie bez ubrudzenia sobie rąk. Do wszystkich przepisów koniecznie potrzebne będą nam świetnej jakości buraki czerwone lub suszone.
Postny barszcz wigilijny
Postny barszcz wigilijny jest zdecydowanie najpopularniejszą opcją w Polsce, która cieszy się największym powodzeniem. Nasz postny barszcz nie wymaga użycia zakwasu. By ugotować taką zupę, potrzebujemy:
- 2 kg czerwonych buraków
- 1 duży seler
- 4 pietruszki
- 2 marchewki
- 5 ząbków czosnku
- 3 dużych, polskich jabłek
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ocet winny
- cukier
Rozpoczynamy od obrania i umycia buraków. Około 7 sztuk zawijamy w folię aluminiową po obraniu i w takim wydaniu wstawiamy ja do pieca na 180 stopni. Kiedy się upieką, dodamy je do barszczu.
Resztę włoszczyzny obieramy i razem z burakami wkładamy do dużego garnka. Doprawiamy na tym etapie majerankiem, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu. Kiedy zauważymy, że nasz barszcz nabiera pięknego koloru - wlewamy do niego pół szklanki octu winnego.
Gotujemy warzywa do miękkości, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dorzucamy do garnka upieczone buraki. Doprawiamy sporą garścią cukru i solą wedle uznania.
Po ugotowaniu należy barszcz obłożyć obierkami z jabłek. Nie wyjmując z niego warzyw, zostawiamy go w chłodnym miejscu na parę godzin lub najlepiej - na całą noc. Następnego dnia należy go przecedzić, podgrzać przed podaniem i ew. doprawić w/w przyprawami, jeśli zachodzi taka potrzeba. Tak przygotowaną zupę można serwować na stół. Gwarantujemy, że będzie pyszna!
Mięsny barszcz wigilijny
Mięsny barszcz wigilijny również można spotkać w wielu regionach Polski. Dla koneserów głębokich smaków prezentujemy przepis na taki przysmak. Potrzebujemy:
- 500 g wołowiny z kością
- 300 g boczku wędzonego
- 100 g żeberek wędzonych
- seler korzeniowy
- pietruszka
- marchew
- cebula biała
- 4 ząbki czosnku
- grzyby suszone
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kminek mielony
- 1 kg buraków czerwonych
- 2l zakwasu buraczanego
- koperek
- pieprz
- cukier
- ocet
Do dużego garnka wkładamy wszystkie składniki, czyli mięsa, warzywa, przyprawy, oprócz buraków i kopru. Gotujemy ok. 3-4h na wolnym ogniu. Później bulion przelewamy przez sitko, dodajemy do niego pokrojone obrane buraki i ocet i gotujemy jeszcze ok. 1h.
Znów przelewamy przez sitko, pozbywamy się buraków, do barszczu dodajemy 2L zakwasu buraczanego, chwilę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Na sam koniec dodajemy dużo kopru, jeśli trzeba to jeszcze doprawiamy, pieprzem, cukrem i możemy trzymać go w lodówce nawet 7 dni.
Mięsny barszcz wigilijny jest esencjonalny i pyszny.
Błyskawiczny barszcz wigilijny
Mamy też opcje dla tych, którzy chcą się najeść, ale niekoniecznie mają ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Oto błyskawiczny barszcz wigilijny, który również znajdzie na siebie amatorów. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 200 g suszonych buraków
- 30 g suszonych grzybów
- pół litra rosołu
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
Zalewamy suszone grzyby wrzątkiem i odstawimy je na pół godziny. Po tym czasie należy zagotować grzyby i gotować je do miękkości (ok. 20 min). Następnie wsypujemy do garnka suszone buraki i zalewamy je 2l wody. Potem dodajemy pół litra rosołu i całość doprowadzamy do wrzenia. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kwadrans na małym ogniu. Dzięki pokrywce barszcz nie traci koloru.
Tuż przed końcem gotowania dodajemy do barszczu niecałą szklankę wody, w której gotowały się grzyby. Te można później wykorzystać do zrobienia bigosu albo farszu na pierogi. Wsypujemy do barszczu łyżkę cukru, octu i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Potem należy już tylko wymieszać i zagotować, a następnie wyłączyć ogień. Na sam koniec wsypujemy majeranek.
Tak przygotowany barszcz należy odstawić na około pół dnia, a po tym czasie odcedzić. Później wystarczy go tylko podgrzać przed podaniem, ale nie zagotować. Smacznego!
Sylwester na początku lat 2000 - zobacz zdjęcia: