Nadeszła wiosna, a wraz z nią rozpoczyna się sezon na coraz więcej warzyw i owoców. Wśród nich są przysmaki, na które czekamy cały rok. Tym razem jednak plany o napełnieniu sobie brzuchów zdrowymi pysznościami, skutecznie mogą nam pokrzyżować ceny. Ile kosztuje najdroższe warzywo?
Niektórzy ich nienawidzą, ale zdecydowanie większa grupa osób po prostu za nimi przepada. Chodzi o szparagi, które w 2023 roku mogą zostać synonimem luksusu.
Czytaj także: Drożyzna w sklepach. Zestawienie cen z ostatniego roku nie pozostawia złudzeń
Sezon na szparagi 2023
Szparagi pojawiają się już na ryneczkach, bazarkach i w marketach, ale ich ceny mogą przyprawić człowieka o silny ból głowy. Kto z nas jest gotowy zapłacić nawet... ponad 100 złotych za kilogram?!
Szparagi przez cały rok można jeść w formie konserwowej, ale kiedy pojawiają się nowalijki wszyscy mamy na nie ochotę. Problem w tym, że ich cena może przerazić. Waha się bowiem od około 52 zł do nawet 116 zł za kilogram.
Jak informuje "Fakt" za kilogram szparagów rolnik z lubelskiego chce 50 złotych, Biedronka o 2 złote więcej od niego, Netto oferuje ten przysmak w cenie prawie 60 złotych, a Auchan hiszpańskie szparagi eko sprzedaje za 98,36 zł/kg.
Czytaj także: Drogie warzywa. O tyle w ciągu roku podrożały papryka, pomidory i ogórki
Dlaczego szparagi są takie drogie?
Na cenę szparagów wpływa wiele czynników. Już w zeszłym roku producenci tych warzyw zmagali się z problemem niedoboru pracowników sezonowych (wielu z nich to Ukraińcy). Skutki wojny w Ukrainie i inflacji były widoczne gołym okiem.
Tymczasem obecne przedwiośnie jest zimniejsze niż normalnie. Nie sprzyja to produkcji roślin jadalnych, a więc w całej Unii Europejskiej i nie tylko ceny warzyw dramatycznie rosną.
W naszym kraju, na giełdzie Bronisze cena kilograma szparagów w hurcie sięga 46 zł. O tej samej porze w ubiegłym roku szparagi kosztowały ok. 38 zł za kilogram. Pozytywna informacja jest taka, że cena ta będzie z czasem spadać, im bardziej sezon na szparagi będzie się rozwijał. Mimo wszystko na jej przystępność w tym roku liczyć nie możemy.
Szparagi. Skarbnica zdrowia
Szparagi są bardzo zdrowe i chociażby z uwagi na ten fakt - warto się na nie jednak wykosztować. Jest to bowiem niesamowite źródło witamin i składników mineralnych. Zawarty w nich kwas foliowy wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, a wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości. Poza tym są przecież przepyszne!