Katarzyna Kotula

Z kraju

Związki partnerskie w Polsce? Stanowisko nowej minister jest jasne

2023-12-12 14:39

Premier Donald Tusk podczas swojego expose wskazał Katarzynę Kotulę z Lewicy na urząd ministra do spraw równości. Polityczka szybko została więc zapytana przez dziennikarzy m.in. o to, czy zostanie złożony projekt w sprawie związków partnerskich. Jej odpowiedź była konkretna.

Nowa minister o związkach partnerskich w Polsce

Katarzyna Kotula zaznaczyła w rozmowie z dziennikarzami, że przyjdzie odpowiedni moment, w którym będzie można ogłosić, jakie projekty rządowe pojawią się w agendzie. - Nie ukrywam, że będę zabiegała o to, żeby to był jeden z pierwszych ważniejszych projektów, którym będę się zajmować. Jako ministra ds. równości będę zabiegać i apelować o to, żeby ustawa o związkach partnerskich była procedowana - podkreśliła.

Posłanka mówiła też m.in o bezpieczeństwie kobiet. - Dzisiaj w tym expose wybrzmiał sygnał skierowany do kobiet, do ich rodzin, ale także do lekarzy. Drogie kobiety, możecie czuć się bezpieczne, nie będzie już żadnej PiS-owskiej prokuratury ani upolitycznionej policji, która będzie was ścigać - powiedziała Kotula.

- I jasny komunikat do lekarzy: drodzy lekarze, możecie spokojnie pracować kierując się wiedzą medyczną, możecie leczyć kobiety, możecie pomagać kobietom i nie musicie się bać - dodała.

Expose Donalda Tuska (12.12.2023) - zobacz zdjęcia:

Expose Donalda Tuska - fragmenty