Gdzie w Warszawie można zjeść bezglutenową pizzę?

i

Autor: Pexels.com

Pizza bezglutenowa w Warszawie. Gdzie zjeść najlepszą pizzę bez glutenu?

2024-01-15 17:24

Dieta bezglutenowa jest dla niektórych osób koniecznością. Niestety wśród potraw, których nie można na niej spożywać, jest tradycyjna pizza. Stanowi to ogromne wyrzeczenie zwłaszcza dla wielbicieli kuchni włoskiej. Na szczęście w Warszawie można znaleźć kilka miejsc, gdzie można zjeść pizzę bezglutenową. Przygotowaliśmy dla Was ich listę.

Spis treści

  1. La Cantina Meyhane
  2. The Chef House
  3. Coco Pizza
  4. La Stella Warszawa
  5. Trattoria Prima Pasta
  6. Na czym polega dieta bezglutenowa?

La Cantina Meyhane

La Cantina Meyhane to ogromna, trzypoziomowa restauracja szczycąca się znakomitą pizzą z pieca opalanego drewnem. Są tu dwie duże antresole, pokaźny parter z otwartą kuchnią, w której można podglądać pracę kucharzy oraz obszerna piwnica, w której odbywają się większe spotkania, zarówno biznesowe, jak i rodzinne czy przyjacielskie.

Miejsce to jest bardzo przyjazne dla osób na diecie bezglutenowej, wszystkie pizze można tu zamówić w wersji gluten free za dopłatą zaledwie 4 zł. Wybór jest ogromny. Bardzo dobre są klasyczne pizze, uwielbiane przez ortodoksyjnych wielbicieli włoskiej kuchni. W wielu włoskich restauracjach margherita jest zaledwie poprawna, tu smakuje ponadprzeciętnie. Świetna jest też pizza caprese z sosem pomidorowym, mozzarellą fior di latte, pomidorem i pesto z bazylii. Ci, którzy do włoskiej kuchni podchodzą z przymrużeniem oka, mogą tu zamówić słynną pizzę hawajską z ananasem.

W menu uderza też duży wybór autorskich receptur. Pizzerie najczęściej ograniczają się do jednej czy dwóch, tu znajdziemy ich aż osiem. Bardzo dobra jest pizza con halloumi, w której obok sosu pomidorowego i fior di latte znaleźć można halloumi, słodkie pesto, szpinak i karmelizowaną gruszkę. W skład równie dobrej al tartuffo wchodzi gorgonzola, trufla, włoskie salami milano i rukola. Najdroższą pozycją w menu jest pizza frutti di mare z krewetkami, kalmarami i małżami marynowanymi w pesto z bazylii.

La Cantina Meyhane znajduje się przy reprezentacyjnej ulicy Warszawy, ceny są więc wysokie. Typowa pizza z dopłatą za wersję bezglutenową kosztuje tu około 50 złotych.

Nowy Świat 64

Ocena Google 4.2

The Chef House

Założona osiem lat temu na Mokotowie restauracja The Chef House to wymarzone miejsce dla osób, które kochają pizzę, ale nie mogą spożywać glutenu. Załoga przeszła dokładne szkolenie i zdobyła certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Wszystkie pizze są tu bezglutenowe. Jest ich do wyboru trzynaście i jest to trzynastka zdecydowanie szczęśliwa. Menu jest klasyczne, wielbiciele pizzy z parówkami czy kukurydzą nie mają tu czego szukać. Wyjątek uczyniono tylko dla pizzy hawajskiej.

Margherita jest niezła, capricciosa z pieczarkami i szynką cotto również. Pizza caprese z białą mozzarellą, pomidorami, bazylią i pesto jest trochę nijaka. Quattro formaggi z mozzarellą, serem kozim, parmezanem i gorgonzola również można ominąć. Lepiej zamówić verdure z młodą cukinią, marynowanym bakłażanem i pieczoną papryką. A jeszcze lepiej carne e gorgonzola. Dwa rodzaje salami (milano i piccante) z czerwoną papryką jalapeno i szynką cotto robią robotę.

Najlepsza jest zdecydowanie nduja, gdzie obok kalabryjskiego przysmaku znaleźć można ser kozi, truflową oliwę i rukolę. Ceny pizzy zaczynają się od 35 złotych. Warto zajrzeć na Mokotów, oj warto.

ul. Obrzeżna 3

Ocena Google 4.6

Ocena TripAdvisor 4,5

Coco Pizza

Fani legendarnego serialu "Policjanci z Miami" poczują się w Coco Pizza jak w domu. Ci, którzy uwielbiają nieśmiertelną estetykę lat osiemdziesiątych, również będą zachwyceni. Restauracja jest rodzinna, sześć lat temu założyli ją ojciec i syn, zafascynowani kulturą i kuchnią USA. Serwuje się tu pizzę w stylu wskroś amerykańskim. Ciasto jest cienkie, brzegi chrupią, jak należy.

Osoby z nietolerancją glutenu, jak i te, które eliminują go z diety z innych powodów, znajdą tu osobne menu z jedenastoma wariantami pizzy do wyboru. Można tu oczywiście znaleźć pizzę hawajską z szynką i ananasem, ale są warianty dużo ciekawsze.

Menu jest nierówne. Margheritę należy omijać szerokim łukiem, capricciosę z taką sobie szynką i pieczarkami również. Pepperoni z czerwoną cebulą, jalapeno i oregano jest przeciętna. Zaskakująco dobra jest za to pizza quattro formaggi, w której znajdziemy między innymi mascarpone i tymianek.

Widać jednak, że im dalej kucharze odchodzą od włoskich smaków, tym lepiej im idzie. W pizzy amerykańskiej można naprawdę poszaleć. Coco z szarpaną wołowiną to jest właśnie to, o co chodzi. Dodatkowe składniki, czyli cheddar, bekon, cebula, ostra papryka, pietruszka i sos worcester, pasują tu jak ulał. W pizzy wegetariańskiej jednym z dodatków jest sos czosnkowy, który doprowadza purystów pizzy do szału. Smakowo wygrywa gamberetii z pikantnym ajwarem, krewetkami, cukinią, suszonymi pomidorami i limonką.

ul. Jasnodworska 3C

Jana Olbrachta 35

Ocena Google 4.5

Ocena TripAdvisor 5

La Stella Warszawa

Każdy wielbiciel pizzy z Warszawy słyszał o La Stelli. Ta niewielka włoska restauracja istnieje od wielu lat i słynie z tego, że serwuje ogromne (aż 61 cm średnicy!) pizze rodzinne. Są oczywiście takie w mniejszych rozmiarach, średnia ma 31 cm, duża 41 cm.

Osoby, które wykluczyły gluten ze swojej diety, są tu bardzo mile widziane. W La Stelli wszystkie pizze mają wersję z ciastem orkiszowym lub bezglutenowym. Pizzę bezglutenową można zamówić za dopłatą 5 złotych, niestety tylko w średnim rozmiarze.

Menu jest po prostu imponujące. Mało gdzie serwuje się pizzę w tylu wariantach smakowych. Jest wśród nich legendarna pizza Killer, jedna z najostrzejszych w całym kraju. W jej składzie prócz sosu pomidorowego i mozzarelli znaleźć można ostrą paprykę, cebulę, salami, czosnek i tabasco.

Sądząc po menu, właściciele La Stelli mają do kuchni włoskiej luźny stosunek, wśród różnych składników, dodawanych do pizzy, znajdziemy tu między innymi tuńczyka, ananasa, kukurydzę, a nawet jajka sadzone. Takie jajko znajdziemy w pizzy asparagi, gdzie dodano je do boczku i szparagów. O dziwo, smakuje to całkiem dobrze. Należy za to omijać pirattę, połączenie pieczarek, tuńczyka i kukurydzy zdecydowanie nie zdaje egzaminu.

Aleja Wilanowska 43B

Ocena Google 4.2

Ocena TripAdvisor 5

Trattoria Prima Pasta

Trattoria Prima Pasta to duma Żoliborza. Mieści się w sercu dzielnicy, przy placu Wilsona. Właściciele deklarują bezwarunkową miłość do kuchni włoskiej. Stawiają na oryginalne smaki i świeże składniki dobrej jakości. Miejsce jest przyjazne dla wegan i osób, które są na diecie bezglutenowej.

Menu jest bardzo obszerne i obejmuje zarówno pizze klasyczne, jak i tworzone według własnych receptur na miejscu. Praktycznie wszystkie mają wersję wegańską i bezglutenową. Najprostsze pizze typu margherita czy capricciosa z szynką i pieczarkami są bardzo udane. Marinara vegano sosem pomidorowym, czosnkiem i oregano jest po prostu świetna. Pepperoni powinno się zamawiać w wersji diavola vegano, żeby przekonać się, jak pyszny może być wegański substytut słynnej kiełbasy.

Wśród kompozycji autorskich wyróżnia się pizza salamino picanti e mascarpone z sosem pomidorowym, mascarpone, salami spianata picanti i czosnkiem. W dobrze pomyślanej pizzy fresco znaleźć można między innymi paprykę, cukinię, rukolę i sól morską. Godna polecenia jest też pizza pesto e feta z crème fraiche, mozzarellą, pomidorem, serem feta, oliwkami i bazyliowym pesto.

Plac Thomasa Woodrowa Wilsona 2

Ocena Google 4.7

Ocena TripAdvisor 4.5

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania, który całkowicie wyklucza gluten, białko znajdujące się w niektórych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Gluten może powodować problemy zdrowotne u osób z celiakią, nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę.

Produkty, które należy unikać na diecie bezglutenowej to m.in. chleb, bułki, ciastka, ciasta, makarony i inne produkty na bazie mąki z pszenicy, żyta lub jęczmienia oraz produkty przetworzone, które mogą zawierać gluten jako składnik lub dodatek, takie jak kiełbasy, sosy, przyprawy, gotowe zupy, płatki śniadaniowe, a nawet niektóre napoje alkoholowe, takie jak piwo. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych produktów, które są naturalnie bezglutenowe:

  • Owoce i warzywa: Wszystkie świeże owoce i warzywa są bezglutenowe.
  • Mięso i ryby: Świeże mięso, drób i ryby nie zawierają glutenu.
  • Orzechy i nasiona: Wszystkie orzechy i nasiona są bezglutenowe.
  • Bezglutenowe zboża: Ryż, kukurydza, amarantus, gryka, quinoa, proso, sorgo i niektóre odmiany owsa.
  • Nabiał: Większość produktów mlecznych jest bezglutenowych, ale niektóre przetworzone produkty mleczne mogą zawierać gluten.

Przy stosowaniu diety bezglutenowej ważne jest czytanie etykiet produktów, ponieważ gluten często jest ukryty w składnikach spożywczych. Dieta bezglutenowa jest bezwzględnie wskazana dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Nie ma dowodów naukowych, że jest zdrowsza dla ogółu populacji. Zawsze zaleca się skonsultowanie się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem diety bezglutenowej.