Duże sklepy co kilka lat zmieniają układ alejek, dawniej np. pieczywo umieszczano na samym końcu, by klienci pokonali cały sklep w drodze po chleb i bułki i przy okazji kupili coś jeszcze, dziś większość marketów sprzedaje pieczywo przy samym wyjściu. Ale co jakiś czas sklepy muszą zmieniać układ, tak też dzieje się w Lidlu.
Nowy układ alejek w Lidlach
Jak podaje portalspozywczy.pl za "Lebensmittel Zeitung", w kilku Lidlach w Niemczech (m.in. w Berlinie) po raz pierwszy w tylnej części sklepów pojawią się testowo przejścia poprzeczne (krzyżowe) tworzące "tunele chłodnicze", w których klienci znajdą nabiał czy mięso naprzeciw siebie.
Dzięki temu rozwiązaniu klienci mają produkty "na wyciągnięcie ręki", a pracownikom jest łatwiej je rozkładać. Ale najważniejsza korzyść to oszczędność energii, wynikająca z bliskiej lokalizacji lodówek i lepszego obiegu chłodnego powietrza.
Nie ma na razie informacji, czy takie rozwiązanie będzie testowane w Polsce.
Nowy sklep Woolworth w Warszawie otwarty: