O Laur Marszałka w tym roku walczyło 106 propozycji
Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły brać udziału ponownie. Uczestnicy startowali w ośmiu kategoriach.
- Jak co roku zgłosiło się wielu producentów, którzy chcieli pochwalić się swoimi wyjątkowymi produktami. Są to potrawy charakterystyczne dla danego regionu, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także przygotowane w sposób tradycyjny i ekologiczny - mówi Janina Orzełowska z zarządu województwa.
Czytaj także: Jacek Wachowicz nowym wiceburmistrzem Pragi-Północ - wybrany jednym głosem przewagi
Twórca drożdżowego ciasta pan Marcin Brońka mówi, że przepis znalazł w zeszycie z wierszami swojej babci.
- Babcia prowadziła pensjonat w Urlach. Wychowałem się z nią i na tym cieście. W cieście drożdżowym najważniejsze są dobre składniki, żeby robić je uczciwie i sumiennie. Gdy dodamy wszystko co dobre i będziemy je długo wyrabiać, wyjdzie dobre. Nasze ciasto wyrabiamy ręcznie, niczego nie żałujemy - mówi Brońka.
W konkursie mogli brać udział zarówno przedsiębiorcy, jak i pozostali mieszkańcy Mazowsza.
Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i newsy z Waszej okolicy!