zdjęcia

Nowa atrakcja turystyczna w Warszawie. To jedyne takie miejsce w Polsce. Mamy zdjęcia

Muzeum Fabryka Czekolady - tuż obok fabryki E.Wedel w Warszawie powstaje wyjątkowa przestrzeń, w której każdy będzie mógł nie tylko poczuć słodki zapach, ale także poznać historię czekolady, zobaczyć, jak produkuje się kultowe produkty, a na koniec wycieczki podziwiać piękną panoramę Warszawy z tarasów nowego budynku. Otwarcie odbędzie się jesienią 2024, my odwiedziliśmy to miejsce przedpremierowo.

Spis treści

  1. Wedel rozbudowuje fabrykę w Warszawie
  2. Fabryka Czekolady w Warszawie. Kiedy otwarcie?
  3. Fabryka Wedla w Warszawie, historia

Wedel rozbudowuje fabrykę w Warszawie

Największa inwestycja w historii firmy powstaje w zrewitalizowanym budynku przypominającym gigantyczne kostki czekolady – zlokalizowane tu silosy służyły kiedyś do przechowywania i przetwarzania kakao. Materiały i szare cegły ułożone w dekoracyjne motywy nawiązują do dawnych zdobień gmachu wedlowskiej fabryki i tradycji architektonicznej warszawskiego Kamionka. Z tarasu na szczycie sześciopiętrowego budynku roztacza się wyjątkowy widok na panoramę Warszawy i Park Skaryszewski.

Do nowego budynku, którego powierzchnia to ponad 8 tys. m2, zostanie przeniesiona (wraz z nowym parkiem maszynowym) produkcja takich produktów marki E.Wedel jak Chałwa Królewska, Sezamki czy słynne Baryłki. Tam powstanie także nowe laboratorium badań i rozwoju i rozbudowana pracownia Rarytasów, czyli manufaktura, w której ręcznie produkowane są wyroby dla sieci Pijalni Czekolady E.Wedel. To właśnie tam będzie działać muzeum czekolady i Pijalnia Czekolady E.Wedel.

Fabryka Czekolady w Warszawie. Kiedy otwarcie?

Muzeum – Fabryka Czekolady E.Wedel otworzy swoje wnętrza dla turystów z Warszawy, Polski i całego świata jesienią 2024. Wejścia będą biletowane. 

Na czele przyszłej słodkiej wizytówki stolicy stoi Robert Zydel, który przez ostatnie trzy lata kierował Państwowym Muzeum Etnograficznym. - Marka E.Wedel od zawsze związana jest z moim rodzinnym miastem, dlatego cieszę się, że mogę być częścią projektu, który z pewnością dołączy do listy kultowych atrakcji na warszawskiej mapie. To jedyne miejsce o takiej skali w Europie Środkowo-Wschodniej, w dodatku nawiązujące do historii rodziny Wedlów, którzy byli jednymi z twórców czekoladowych dziejów w Polsce. Poprzez interaktywne wystawy, zapachy, smaki i tekstury, inspirujemy zmysły i dzielimy się pasją do czekolady, pozwalając naszym gościom odkrywać tajemnice wyjątkowego procesu jej tworzenia – mówi Robert Zydel.

- Niewiele jest na świecie produktów spożywczych tak tradycyjnych i wyjątkowych, by zasługiwały na muzeum, bo to, co jemy, niekoniecznie kojarzy się z muzealnymi eksponatami. Takie unikalne połączenie staje się możliwe i nabiera szczególnego sensu, gdy nowoczesna i jednocześnie bliska odbiorcom forma zostaje powiązana z marką tak bliską Polkom i Polakom od pokoleń, jaką jest E.Wedel – dodaje Maciej Herman, dyrektor zarządzający firmy Wedel.

Firma do współpracy przy swojej inwestycji zaprosiła renomowaną warszawską pracownię BiM Architekci, natomiast wykonawcą robót budowlanych jest HOCHTIEF Polska. Za projekt i realizację wystawy w Fabryce Czekolady E.Wedel odpowiada Pracownia WWAA, za treści multimedialne – Lunapark Motion Arts Collective, a za identyfikację wizualną – Studio Homework. Doradztwem inżynieryjno-technicznym zajmuje się firma ARUP, kwestie dostępności i inkluzyjności miejsca konsultowano z Fundacją Polska Bez Barier.

Tworząc nowe przestrzenie oraz część wystawienniczą Fabryki Czekolady E.Wedel, firma współpracowała z wieloma pasjonatami czekolady oraz historii rodziny Wedlów, w tym swoimi pracownikami, a także lokalnymi instytucjami kultury. Dodatkowo, w ramach otwartych konsultacji społecznych projekt prezentowany był na spotkaniach organizowanych przez Urząd Gminy Praga Południe, a także zatwierdzany przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Fabryka Wedla w Warszawie, historia

Wedel jest obecny na warszawskim Kamionku od lat 30. XX w., gdy Jan Wedel, syn Emila, wnuk Karola – założyciela firmy, zbudował tu zakład produkcyjny. Fabryka pozostaje sercem produkcji kultowych słodyczy.

Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Teresa Godlewska: blaski i cienie życia w nieustannej podróży. DROGOWSKAZY