Śmieci warszawiaków wytworzą energię
Czy odpadki z mieszkań warszawiaków są w stanie zapewnić miastu energię? Jak się okazuje tak! Przy ul. Zabranieckiej rośnie nowa instalacja przetwarzania śmieci: Zakład Unieszkodliwiania Stałych Odpadów Komunalnych. Zakład pnie się w górę, a już niedługo będą do niego przyjeżdżać śmieciarki Miejskiego Przedsiębiorstwa Oczyszczania.
W czasach kryzysu każdy pomysł na wytwarzanie energii jest dobry. Z tej przyczyny prace nad rozbudową i modernizacją Zakładu Unieszkodliwiania Stałych Odpadów Komunalnych trwają i prężnie idą do przodu.
Czytaj także: Nowe PSZOK-i na Woli i Bielanach. W tych miejscach zostawisz m.in. elektrośmieci i stare opony
Ogromne możliwości spalarni
Obecnie kończy się etap prac nad trasą, którą warszawskie odpady zmieszane pokonają od momentu ich dostarczenia na ul. Zabraniecką, aż do termicznego przekształcenia oraz wytworzenia energii cieplnej i elektrycznej dla mieszkańców miasta.
- W drugim roku rozbudowy i modernizacji ZUSOK powstaje ścieżka, którą przejdą odpady w budynkach wyposażonych w nowe instalacje i najnowocześniejsze rozwiązania. Trwają budowlane roboty wykończeniowe, rozpoczęliśmy też prace technologiczne - informuje Henryk Mleczko, kierownik budowy.
Czytaj także: Śmieci w Warszawie nie będą już problemem. Nowe opcje dla mieszkańców miasta
Droga śmieci do zamiany w energię
Śmieciarki Miejskiego Przedsiębiorstwa Oczyszczania będą transportować odpady estakadą o długości 120 m. Po dotarciu do hali rozładunku pojazdy MPO zrzucą odpady przez specjalne luki do tzw. bunkra.
Stamtąd śmieci będą ładowane chwytakami do zsypów nowych linii K2 i K3. Następnie zostaną termicznie przetworzone. Powstałe w ten sposób ciepło i energia elektryczna pozwolą zaspokoić potrzeby kilkunastu tysięcy warszawskich gospodarstw domowych.
Po zakończeniu prac obiekt będzie w stanie przetworzyć ponad 300 ton odpadów, czyli ponad siedem razy więcej niż obecnie. Zakończenie inwestycji planowane jest na 2024 rok.
Czytaj także: Te owoce chronią przed śmiertelnie niebezpieczną zakrzepicą. Jedz je codziennie