Sposób na wspólne spędzanie czasu
Wszystkie przepisy zawarte w książce zostały spisane wierszem, aby zainteresować najmłodszych i ułatwić im ich zapamiętanie. Tytułowe bohaterki - Kornelka i Adelka, to córki podkomisarza.- Dzięki temu, że Kornelia przejawiała chęć do gotowania, a Adela jej pomagała, to dlatego też powstała ta książka - mówi podkomisarz Koniuszy. - Kornelia od malucha ze mną ugniatała choćby mięso na kotlety.
Sam autor książki gotowaniem interesował się od najmłodszych lat, a jednym z pierwszych dań jakie wykonał były naleśniki. Nic więc dziwnego, że to właśnie one były pierwszym przepisem, który trafił do książki. - Udało się, więc przeszedłem do kolejnych i kolejnych...i tym sposobem powstało 20 rymowanych przepisów, z których można przygotować prawdziwe danie - mówi Robert Koniuszy i zaznacza, że dla niego przede wszystkim chodzi o integrację rodziny. - Jedzenie łączy ludzi. A tego czasu w zabieganym świecie nam brakuje, żeby spędzić go z dzieciakami.
W książce jest i spaghetti i burgery czy kanapeczki. Ale znalazły się w niej też ogórki, por czy pomidory! - Dzieci często nie lubią warzyw. Trzeba je przemycać. Tu w książce właśnie chodziło o to, żeby faktycznie przybliżyć znajomość "kto to jest ogórek, kto to jest pomidor, kto to jest por?". Żeby dzieci gotując choćby rosół wiedziały, co mają do garnka włożyć, jakie to ma właściwości a jednocześnie przybliżyć dzieci do zdrowszego jedzenia. Żeby się z tym warzywem zaprzyjaźniły i wiedziały, jakie ma właściwości - mówi autor książki.
Będą kolejne książki kulinarne
Jest to pierwsza książka kulinarna autorstwa podkomisarza, który już planuje kolejne. Następne mają być bardziej usystematyzowane. Być może będą to książki tradycyjne z przetworami czy przepisami na Wielkanoc lub Boże Narodzenie. Niewykluczone, że pojawią się w niej przepisy dla wegetarian lub wegan. - Mam pomysł, żeby tych książek było kilka. Wszystko po to, żeby to pole kulinarnego popisu było coraz szersze. Żeby dzieci faktycznie dzięki tej książce spędzały więcej czasu z rodzicami. Może któreś z nich zostanie sławnym kucharzem, może któreś rozbudzi w sobie te pasje na tyle, żeby ten zawód uprawiać - mówi Robert Koniuszy.
Książkę "Kornelka i Adelka Gotują" wydało Wydawnictwo RYTM.
Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i newsy z Waszej okolicy!