Popularna niemiecka marka kończy działalność
Marka foodspring z siedzibą w Berlinie powstała w 2013 r. W jej ofercie znalazły się m.in. zdrowe napoje, przekąski i batony, musli i owsianki, suplementy białkowe. W 2019 r. brand został przejęty przez amerykańskiego giganta Mars. Wiele wskazywało na to, że rozwój biznesu nie jest więc niczym zagrożony. Ostatecznie pojawiły się jednak problemy nie do przejścia.
Na początku marca na stronie internetowej foodspring ukazał się krótki komunikat, w którym poinformowano o planowanym zakończeniu działalności "ze względu na trudne warunki rynkowe". Jako datę graniczną prowadzonych operacji wskazano 30 czerwca 2025 r. "Dziękujemy naszym klientom, partnerom biznesowym i współpracownikom za ich wsparcie i zaangażowanie na przestrzeni lat" - dodali przedstawiciele marki.
Czytaj również: Nowy, tajemniczy market w Warszawie. W tle rosyjscy właściciele
Trudna sytuacja rynkowa, rosnąca konkurencja
Więcej informacji o zamknięciu brandu przekazał niemiecki "WirtschaftsWoche". Według ustaleń medium przejęcie foodspring przez giganta z USA wywołało na niemieckiej scenie start-upów ogromne zamieszanie, głównie ze względu na kwotę transakcji. Choć branża, w której działała firma, nadal dynamicznie się rozwija, rosnąca konkurencja nie pomogła w utrzymaniu marki. W ostatnich latach wyniki biznesu miały nie być już tak zadowalające, przeprowadzono również cięcia zatrudnienia. Teraz - według niemieckiego medium - pracę ma najprawdopodobniej stracić ok. 220 osób.
Klientom nie pozostało już wiele czasu, aby wyposażyć się w produkty foodspring. W Polsce ich sprzedaż prowadzona była głównie przez Internet. Jak wspomniał portal dlahandlu.pl, batony i białka brandu pojawiały się również na półkach m.in. drogerii Rossmann i dm. Choć dziś nie znajdujemy ich w asortymencie wymienionym na polskich stronach internetowych sieci, nadal są dostępne w sprzedaży na terenie Niemiec.
Czytaj również: Znana podwarszawska cukiernia kończy działalność. Istniała 88 lat
Moja cena - nowy sklep w Warszawie - zobacz zdjęcia:
