Leśny prażubr odnaleziony podczas budowy II linii metra! Jak wyglądał?

i

Autor: Canva.com Zdjęcie poglądowe

Prażubr i leśny słoń odnalezione podczas budowy II linii metra! Jak wyglądały?

2020-06-22 8:26

Na stacji Bródno, na wysokości bloku położonego przy ul. Kondratowicza 19, na głębokości około 15 m odkryto wśród mas piasku rzecznego czaszkę najprawdopodobniej prażubra. To górna część czaszki z dwoma rogami. - taką wiadomością pochwalił się Uniwersytet Warszawski na swojej stronie. Jak wygląda niezwykłe znalezisko? Sprawdźcie już teraz na ESKA.pl Warszawa!

Nietypowe znalezisko zostało odkryte podczas budowy II linii metra. 'Na stacji Bródno, na wysokości bloku położonego przy ul. Kondratowicza 19, na głębokości około 15 m odkryto wśród mas piasku rzecznego czaszkę najprawdopodobniej prażubra. To górna część czaszki z dwoma rogami. ' - czytamy na stronie internetowej Urzędu Miasta. 

Szczątki prażubra trafiły już do Państwowego Muzeum Archeologicznego, gdzie zostały zabezpieczone. Wiemy również, że najpewniej osobnik ten był młody. Z kolei na stacji Zacisze w trakcie prac na poziomie –2 znaleziono dwa dobrze zachowane kręgi oraz kilka drobnych fragmentów kości. Te mogą należeć do tura lub również prażubra. To jednak nie wszystko! Odkopano również fragmenty ciosu ssaka słoniowatego - mamuta bądź słonia leśnego

Sonda
Jakie masz plany na tegoroczne wakacje?

Prażubr - jak wyglądał?

To pytanie z pewnością zadają sobie nie tylko archeolodzy. Czaszka, którą przedstawiono wskazuje, że nie różnił się tak bardzo od znanego nam mieszkańca Białowieży.  Znalezisko ma 115-132 tys. lat. Jak ustalili badacze, zwierzę miało ponad cztery metry wysokości i ważyło aż siedem ton. Naukowcy z pewnością przygotują specjalną grafikę, która zaprezentuje nam wygląd dawnego mieszkańca Warszawy. Być może będziemy mogli kości, jak i rekonstrukcję zwierzęcia zobaczyć na stacji metra!

Więcej o znalezisku możecie przeczytać również na stronie Urzędu Miasta. Tam znajdziecie również zdjęcia czaszki. Wystarczy kliknąć TUTAJ.

59183 Kwiaty czarnego bzu – pachnąca dawka smaku i zdrowia. Co z nich zrobić?