- Wierzymy, że to smak i jakość są najważniejsze – a wizualne niedoskonałości nie odbierają naszym produktom walorów smakowych. W Polsce każdego roku marnuje się ok. 5 milionów ton żywności. W Wedlu staramy się do minimum ograniczać takie zjawiska i dlatego podejmujemy szereg inicjatyw w duchu less waste. Do tej pory takim niewidocznym dla konsumentów projektem było wykorzystanie skrawków powstałych przy produkcji Torcika Wedlowskiego do przygotowania... batonu "Bajeczny". „Daj im szansę” to kolejny sposób na zmniejszenie marnotrawstwa i dalszą edukację konsumentów w tym kierunku - mówi Karolina Kopińska, koordynatorka ESG w firmie Wedel.
Dlatego od marca w sklepie muzealnym na warszawskim Kamionku można kupić specjalne paczki "Daj im szansę". Zawierają one produkty z defektami produkcyjnymi prosto z wedlowskiej fabryki, takimi jak połamane tabliczki czekolady, nierówno oblana pianka Ptasie Mleczko czy praliny o nietypowym kształcie. Choć ich wygląd może różnić się od standardowego, smak i jakość pozostają na najwyższym poziomie.
Tańsze słodycze z fabryki E.Wedel w Warszawie
Każda paczka "Daj im szansę" zawiera jeden rodzaj słodyczy, np.: Ptasie Mleczko, praliny, figurki czekoladowe, tabliczki czekolady czy batony WW, o gramaturze minimum 400 g (tabliczka czekolady waży średnio 80-90 g). Cena za sztukę wynosi 14,99 zł, a jednorazowo można kupić maksymalnie 5 sztuk. Płatność możliwa jest zarówno gotówką, jak i kartą. Specjalne produkty są dostępne wyłącznie w sklepie przy muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel.
Firma współpracuje również z Bankiem Żywności SOS w Warszawie, aby dodatkowo przeciwdziałać marnowaniu żywności.
Projekt "Daj im szansę" to nie tylko sposób na ograniczenie marnowania żywności, ale także wyraz odpowiedzialności za środowisko - podkreślono w komunikacie prasowym. Każda paczka została zaprojektowana z myślą o minimalizacji negatywnego wpływu na otoczenie – do druku etykiet wykorzystano farby wodne, a opakowania wykonano w 100 proc. z papieru pochodzącego z dobrze zarządzanych lasów posiadających certyfikat FSC (the Forest Stewardship Council) i materiałów pochodzących z recyklingu. Użyty do opakowania surowiec jest w pełni zdatny do recyklingu.

i
Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel
Tuż obok, a właściwie w fabryce E.Wedel w Warszawie, powstała przestrzeń, w której zarówno najmłodsi, jak i starsi, mogą poznać cały proces produkcji czekolady, podejrzeć, jak dekorowane są słynne Torciki Wedlowskie, zobaczyć stare maszyny czy archiwalne materiały, w tym dawne opakowania czekolad, a nawet stworzyć własne. Wycieczkę przepełnioną słodkim zapachem można zakończyć na dachu fabryki, podziwiając Park Skaryszewski i panoramę Warszawy. Więcej o Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel piszemy w tym artykule.
Firma E.Wedel
Wedel jest obecny na warszawskim Kamionku od lat 30. XX w., gdy Jan Wedel, syn Emila, wnuk Karola – założyciela firmy, zbudował tam zakład produkcyjny. Fabryka pozostaje sercem produkcji kultowych słodyczy. Ale historia firmy jest jeszcze dłuższa i sięga połowy XIX w. W wedlowskim portfolio znajdują się m.in. takie słodycze jak Ptasie Mleczko, Mieszanka Wedlowska, czekolady, ciastka, wafle, praliny, batony oraz Torcik Wedlowski. Aby konsumenci mogli od środka poznać tajniki powstawania tych kultowych produktów, Wedel stworzył dla nich jedyne takie w Europie, multisensoryczne muzeum czekolady – Fabryka Czekolady E.Wedel, które działa od września 2024 roku. W Wedlu zatrudnionych jest ok. 1300 osób.
Muzeum Fabryka Czekolady w Warszawie, zdjęcia: