Trzy targowiska wzięły udział w projekcie
Warszawa przeprowadziła pilotażowy projekt zbiórek na miejskich targowiskach niesprzedanej żywności, aby zminimalizować skutki jej marnowania. Udało się zebrać niemal 3 tony warzyw i owoców, które trafiły do potrzebujących.
W projekcie trwającym przez dwa miesiące (sierpień i wrzesień) uczestniczyły trzy miejskie targowiska: Wolumen, Hale Mirowskie i Targowisko Bemowo. Jak podał stołeczny ratusz, na targowisku Wolumen zebrano prawie 2 tony warzyw i owoców, na Halach Mirowskich ok. 500 kg oraz 240 kg na bemowskim targowisku, na którym zbiórka trwała jedynie dwa dni. Łącznie przed zmarnowaniem uratowano niemal 3 tony warzyw i owoców.
Warzywa i owoce przekazano fundacjom
"Ze względu na końcówkę lata padły rekordy, jeśli chodzi o zbiór, np. pomidorów, bo jednego dnia udało się ich uratować aż 78 kilogramów, a innego – prawie 80 kilogramów śliwek. Poza tym sprzedawcy na rzecz potrzebujących przekazywali także ziemniaki, marchew, dynie, jabłka, pietruszki, cukinie, ogórki, a podczas jednej ze zbiórek nawet dwadzieścia pęków świeżego jarmużu" - poinformował ratusz.
Produkty były następnie segregowane i przekazywane organizacjom pomagającym potrzebującym, np. do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Fundacji Radość, czy Centrum Pomocy Bliźniemu.
Jak zaznaczył ratusz, pilotaż projektu nie zakończyłby się takim sukcesem, gdyby nie chętni do współpracy i pomocy sprzedawcy z warszawskich targowisk. Przybywało ich z każdą zbiórką, a wolontariusze dzielili się wiedzą na temat przeprowadzanego pilotażu oraz problemu marnowania jedzenia. "Tylko w Polsce rocznie marnuje się ok. 5 milionów ton jedzenia" - podkreślił magistrat.
Zbiórki zrealizował Bank Żywności SOS w Warszawie, który wygrał otwarty konkurs ofert przeprowadzony przez stołeczne Centrum Komunikacji Społecznej. Miasto planuje kontynuować ten projekt w 2022 roku.
Źródło: PAP
Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i newsy z Waszej okolicy!