Świąteczna chatka Magdy Gessler rozpoczęła sprzedaż 1 grudnia. Znalazła się w samym centrum Starego Miasta, tuż obok restauracji "U Fukiera", której właścicielką jest znana restauratorka. Stragan ma szeroką ofertę potraw - od przekąsek i dań na słono, po zimne i ciepłe napoje.
Stragan Magdy Gessler w Warszawie. Ceny ponownie bardzo wysokie
Firmowe stoisko restauracji "U Fukiera" odwiedziliśmy w godzinach popołudniowych. Ruch w tamtym czasie był niewielki, ale nie zabrakło chętnych do sprawdzenia menu. Podzielone zostało na wersje w języku polskim i angielskim. Nie bez powodu, ponieważ świąteczny jarmark przyciąga wielu turystów zagranicznych.
Uwagę od razu przyciągnęły ceny za dania na wynos. Za blisko litrowy słoik "kapusty z grzybami i pigwą" oraz "bigosu złotego na winie" zapłacimy odpowiednio 91 i 84 zł. Niżej przedstawiamy ceny pozostałych potraw, które możemy wziąć na wynos.
- borowiki szlachetne, marynowane - 42 zł,
- flaki po warszawsku w giczach cielęcych - 54 zł,
- kapuśniak - 58 zł,
- barszcz czerwony jak rubin, na zakwasie - 65 zł,
- forszmak lubelski, mięsny, gęsty i aromatyczny - 68 zł,
- żur na prawdziwkach - 75 zł,
- bigos złoty na winie, na bogato - 84 zł,
- kapusta z grzybami i pigwą, ulubiona Magdy - 91 zł.
Ile kosztują pozostałe potrawy?
Poza daniami na wynos stoisko oferuje także potrawy przyrządzane na miejscu. Pozostałe przysmaki Magdy Gessler mają następujące ceny:
- barszcz czerwony jak rubin (podawany w kubeczku ) - 17 zł,
- mięsny krokiet w panierce - 17 zł,
- jeden pieróg z kapustą i grzybami - 10 zł,
- bigos świąteczny z grzybami i mięsem (podawany z kajzerką) - 25 zł,
- gorący gulasz wieprzowy z papryką - 30 zł,
- wystawny tatar - 27 zł,
- tatar ze śledzia - 25 zł,
- sałatka jarzynowa - 19 zł,
- domowy smalec z kiszonym ogórkiem - 19 zł.
Zobacz poniżej zdjęcia choinek na sprzedaż w Warszawie: