Z Warszawy

Ceny w świątecznej budce Magdy Gessler znowu szokują. Ile zapłacimy za świąteczne potrawy?

2023-12-25 7:18

Pod koniec listopada ruszył Jarmark Bożonarodzeniowy w Warszawie. Zlokalizowany pośród kamienic Starego Miasta, obfituje w wiele straganów z najróżniejszymi wyrobami. Nie zabrakło oczywiście stoisk z żywnością - jednym z nich jest słynna budka Magdy Gessler, która budzi spore zainteresowanie m.in. za sprawą cen. Ile kosztują świąteczne potrawy Magdy Gessler w tym roku?

Świąteczna chatka Magdy Gessler rozpoczęła sprzedaż 1 grudnia. Znalazła się w samym centrum Starego Miasta, tuż obok restauracji "U Fukiera", której właścicielką jest znana restauratorka. Stragan ma szeroką ofertę potraw - od przekąsek i dań na słono, po zimne i ciepłe napoje.

Stragan Magdy Gessler w Warszawie. Ceny ponownie bardzo wysokie

Firmowe stoisko restauracji "U Fukiera" odwiedziliśmy w godzinach popołudniowych. Ruch w tamtym czasie był niewielki, ale nie zabrakło chętnych do sprawdzenia menu. Podzielone zostało na wersje w języku polskim i angielskim. Nie bez powodu, ponieważ świąteczny jarmark przyciąga wielu turystów zagranicznych.

Uwagę od razu przyciągnęły ceny za dania na wynos. Za blisko litrowy słoik "kapusty z grzybami i pigwą" oraz "bigosu złotego na winie" zapłacimy odpowiednio 91 i 84 zł. Niżej przedstawiamy ceny pozostałych potraw, które możemy wziąć na wynos.

  • borowiki szlachetne, marynowane - 42 zł,
  • flaki po warszawsku w giczach cielęcych - 54 zł,
  • kapuśniak - 58 zł,
  • barszcz czerwony jak rubin, na zakwasie - 65 zł,
  • forszmak lubelski, mięsny, gęsty i aromatyczny - 68 zł,
  • żur na prawdziwkach - 75 zł,
  • bigos złoty na winie, na bogato - 84 zł,
  • kapusta z grzybami i pigwą, ulubiona Magdy - 91 zł.

Ile kosztują pozostałe potrawy?

Poza daniami na wynos stoisko oferuje także potrawy przyrządzane na miejscu. Pozostałe przysmaki Magdy Gessler mają następujące ceny:

  • barszcz czerwony jak rubin (podawany w kubeczku ) - 17 zł,
  • mięsny krokiet w panierce - 17 zł,
  • jeden pieróg z kapustą i grzybami - 10 zł,
  • bigos świąteczny z grzybami i mięsem (podawany z kajzerką) - 25 zł,
  • gorący gulasz wieprzowy z papryką - 30 zł,
  • wystawny tatar - 27 zł,
  • tatar ze śledzia - 25 zł,
  • sałatka jarzynowa - 19 zł,
  • domowy smalec z kiszonym ogórkiem - 19 zł.

Zobacz poniżej zdjęcia choinek na sprzedaż w Warszawie:

Awaria w centrum Warszawy. Nowa iluminacja już nie działa