- Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m.st. Warszawie informuje że od 17 października do 31 października wprowadził dyżury klasyfikatorów grzybów świeżych - przekazali przedstawiciele Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie.
Jak rozpoznać grzyby? PSSE udziela bezpłatnych porad
Grzyby można bezpłatnie sprawdzać od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00-14:00. Wszystko to w siedzibie PSSE przy ul. Cyrulików 35 (Rembertów). Aby móc skorzystać z pomocy, należy wcześniej zadzwonić pod numer telefonu: 22 311 80 07-08.
Czytaj również: Miasto rozdaje kwiaty za darmo! Sprawdź, gdzie i kiedy [ADRESY]
Przedstawiciele PSSE udostępnili kilka ważnych zasad, o których muszą pamiętać osoby chcące skorzystać z ich pomocy. Przedstawiamy je poniżej:
- "oceniamy tylko grzyby świeże na podstawie cech zewnętrznych;
- grzyby do oceny dostarczamy w przewiewnych pojemnikach (kosze, łubianki);
- do oceny przynosimy grzyby świeże, najpóźniej do 48 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10°C;
- oceniamy grzyby w postaci całych, dobrze wykształconych owocników (zbyt młode mogą nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku);
- nie oceniamy grzybów zapleśniałych, nasączonych wodą;
- nie oceniamy grzybów przetworzonych".
Z pomocy mogą skorzystać jedynie osoby prywatne, które samodzielnie zbierają grzyby na własny użytek. Warto pamiętać, że na miejscu nie są wydawane atesty na grzyby.