Spis treści
- Quattro Piatti
- MILO pizza napoletana
- Ciao a Tutti
- Va Bene
- Pinsa
- Chicago Pizzza
- Drożdż
- Popularne na świecie odmiany pizzy
Quattro Piatti
Najlepszą pizzę na Mokotowie zjecie u Enzo. Quattro Piatti to typowa osteria, czyli miejsce, w którym panuje nieformalna atmosfera, menu jest niedługie, składniki świeże, najczęściej robione na miejscu. Enzo Saccomani pochodzi z Piemontu, ale jego kuchnia nie ogranicza się do tego regionu Włoch.
Największym hitem jest czarna pizza. Niezwykły efekt osiągnięto dzięki nero di seppia, czyli czarnemu atramentowi z mątwy. Warto zamówić wariant z marynowanymi kalmarami, albo z krewetkami i ziemniakami. Enzo serwuje też klasyczne włoskie pizze, które dzięki kapitalnej wręcz mozzarelli wyśmienicie smakują. Szczególnie godna polecenia jest pizza z burratą. W Quattro Piatti serwują nie tylko pizze. Można tu zamówić między innymi domowe makarony, w tym przepyszne gnocchi, podawane z sosem ragù.
ul. Stępińska 2
Ocena Google 4.6
Ocena TripAdvisor 4.5
MILO pizza napoletana
Pizza w stylu neapolitańskim zrobiła w Polsce prawdziwą furorę. W Warszawie jest coraz więcej miejsc, w których można ją zamówić. Ceny czasem bywają obłędnie wysokie. Warto wiedzieć, że nie trzeba czekać do wypłaty, żeby zjeść pyszną pizzę neapolitańską. W MILO ceny marinary, margherity czy też napoletany nie przekraczają 30 złotych. Widać przy tym, że nie oszczędza się tu na składnikach, są świeże i bardzo smaczne.
Wśród droższych placków króluje robiona według własnej receptury pizza z płatkami parmezanu i szynką parmeńską. Nie trzeba wybierać się osobiście do MILO, żeby jej posmakować. Pizza z dowozem jest równie dobra, jak ta serwowana na miejscu. To jedno z niewielu miejsc, które dbają o jakość dowożonej pizzy.
ul. Jana Bytnara „Rudego” 13A
Ocena Google 4.6
Ciao a Tutti
Ciao a Tutti to prawdziwa mekka miłośników neapolitańskiej pizzy. To jedyna polska pizzeria, która trzy razy z rzędu pojawiła się w uznawanym za najbardziej prestiżowy rankingu 50 Top Pizza Europa. Pizza jest tu naprawdę topowa. Można się o tym przekonać, zamawiając chociażby Cinque Formaggi, czyli pięć serów. W skład tego arcydzieła wchodzą mozzarella fior di latte sorrentina, ricotta, sos z grana padano, provola, gorgonzola i czarny pieprz.
Świetne są tu pizze z nietypowymi na pozór połączeniami smaków choćby Caramelatta z sosem pomidorowym, kalabryjską ndują, karmelizowaną cebulą, serem grana padano i bazylią. Ciao a Tutti słynie również z przepysznych deserów.
Adresy:
- ul Merliniego 5
- Al. Niepodległości 217
- ul. Zygmunta Hübnera 2
Ocena Google 4.6
Ocena TripAdvisor 4.5
Va Bene
Va Bene po włosku oznacza „jest okej”. I faktycznie, pomysł jest jak najbardziej okej i wykonanie również. Nie znajdziemy tu wymyślnego menu, w karcie są wyłącznie klasyczne włoskie makarony i krojona na prostokątne kawałki pizza w stylu rzymskim, zwana al taglio lub al trancio. Taka pizza jest szalenie popularna we Włoszech, u nas dość rzadko niespotykana, a szkoda.
W Va Bene można ją kupić w czterech wariantach smakowych, kosztujących od 10 do 14 złotych. Mimo tak niskiej ceny można liczyć na składniki o doskonałej jakości, w tym sezonowe. Z makaronów warto zamówić cacio e pepe z pecorino romano i pieprzem lub arrabiatę z czosnkiem, pietruszką i ostrym sosem.
ul. Tamka 9
Ocena Google 4.6
Ocena TripAdvisor 4.5
Pinsa
Pinsa pochodzi z włoskiego regiony Lacjum i jest przyrządzana inaczej, niż tradycyjna pizza. Zawiera też dużo mniej kalorii, jest więc dobrą alternatywą dla osób dbających o linię. Robi się ją ze specjalnie dobranej mieszanki trzech mąk, pszennej, ryżowej i sojowej. Do tego dochodzi suszony zakwas chlebowy. Z tych skłądników powstaje dietetyczna odmiana pizzy, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.
W Pinsie serwuje się ją w wielu wariantach smakowych, wśród których wyróżnia się Double Trouble z mozzarellą, stracciatellą, ndują, salami spianata, sosem pomidorowym i oliwą czosnkową. Zupełnie szalona jest pinsa Bangkok z mozzarellą, krewetkami, sosem mango i chili.
Adresy:
- ul. Francuska 6
- ul. Krucza 6/14
- ul. Franciszka Klimczaka 1
Ocena Google 3.6 do 4.5
Ocena TripAdvisor 4
Chicago Pizzza
To właśnie tu powstała najdroższa pizza w Polsce, kosztująca 3333 złotych. W pizzy Złote Chicago znaleźć można ogony homara po bretońsku, medaliony z cielęciny wagyu, parmezan, mozzarellę, sos z sera camembert i oczywiście jadalne złoto. Serwuje się ją rzecz jasna w złotym pudełku, wraz ze słoiczkiem czarnego kawioru. Inne pizze kosztują na szczęście dużo mniej i już za 70 złotych można się cieszyć pizzą deep-dish ważącą 1.5 kg i zawierającą minimum pół kilo mozzarelli. To pizza do dzielenia się z przyjaciółmi czy rodziną, bo samodzielnie raczej nie da się jej zjeść. W menu znajdziemy dużo pozycji amerykańskich, np. pizzę Hot-Dog z parówkami karmelizowanymi w sosie sojowym i musztardzie dijon.
ul. Krochmalna 2
Ocena Google 3.2
Drożdż
Ten bezpretensjonalny bar na Muranowie wyróżnia się menu, w którym znajdziemy bardzo proste pizze, które nie mają nawet swoich nazw. Ich skład różni się często pojedynczymi składnikami. To czysto włoski styl, oparty na mozzarelli fior di latte i pomidorach san marzano. Inne składniki to na przykład gorgonzola, pecorino romano, grzyby, ricotta, rukola czy pesto z bazylii.Wszystkie są nienagannie świeże i najwyższej jakości.
Właściciele ponad trzy lata uczyli się robić ciasto, pracując pod okiem ekspertów z polskiego oddziału Accademi Pizzaioli. Opracowali autorską mieszankę trzech typów włoskich mąk. Sporządzone z nich ciasto dojrzewa minimum 48 godzin. Rezultat jest znakomity. Pizza przepyszna, jedna z najlepszych w Warszawie.
ul. Gen. W. Andersa 22
Ocena Google 4.6
Ocena TripAdvisor 5
Popularne na świecie odmiany pizzy
- Pizza neapolitańska pochodzi z Neapolu we Włoszech. Charakteryzuje się cienkim, miękkim i elastycznym ciastem z wysokimi brzegami. Najczęściej jest smarowana sosem pomidorowym, posypana mozzarellą i świeżymi liśćmi bazylii.
- Pizza rzymska to typ pizzy pochodzący z Rzymu, charakteryzujący się cienkim, chrupiącym ciastem, które jest zazwyczaj większe i ma mniej dodatków niż pizza neapolitańska. Często sprzedawana jest. na kawałki, w stylu nazywanym al taglio.
- Pizza nowojorska to amerykańska wersja pizzy neapolitańskiej z cienkim, elastycznym ciastem z chrupiącymi brzegami. Jest zazwyczaj dużych rozmiarów, często sprzedaje się ją na kawałki, które składa się na pół.
- Pizza chicagowska to pizza, która ma grube ciasto i jest pieczona w specjalnej formie, co daje efekt podobny do tarty. Zawiera bardzo dużo sera i sosu pomidorowego. Można ją spotkać pod nazwą deep-dish.
- Pizza sycylijska to pizza o grubym, prostokątnym cieście, często podawana z różnymi dodatkami.
- Pizza margherita to najprostsza forma pizzy neapolitańskiej, składająca się tylko z placka, sosu pomidorowego, sera mozzarella, świeżej bazylii i oliwy z oliwek.
- Pizza calzone to pizza złożona na pół i zapieczona, co daje efekt podobny do pieroga. Może być wypełniona różnymi składnikami.
- Pizza bianca to po prostu pizza bez sosu pomidorowego. Zamiast tego używa się oliwy z oliwek, soli i różnych dodatków, takich jak rozmaryn lub czosnek.