Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Warszawie?

i

Autor: Pexels.com Ranking warszawskich pizzerii

Najlepsza pizza w Warszawie. W tych pizzeriach robią ją po mistrzowsku

2024-02-09 10:17

W Warszawie jest mnóstwo miejsc, w których serwują dobrą pizzę. Przygotowaliśmy dla Was mały przegląd pizzerii w Warszawie. Dowiecie się, gdzie można kupić dobrą pizzę neapolitańską, a gdzie pizzę rzymską, pizzę deep-dish z Chicago, pizzę na kawałki.

Spis treści

  1. Quattro Piatti
  2. MILO pizza napoletana
  3. Ciao a Tutti
  4. Va Bene
  5. Pinsa
  6. Chicago Pizzza
  7. Drożdż
  8. Popularne na świecie odmiany pizzy

Quattro Piatti

Najlepszą pizzę na Mokotowie zjecie u Enzo. Quattro Piatti to typowa osteria, czyli miejsce, w którym panuje nieformalna atmosfera, menu jest niedługie, składniki świeże, najczęściej robione na miejscu. Enzo Saccomani pochodzi z Piemontu, ale jego kuchnia nie ogranicza się do tego regionu Włoch.

Największym hitem jest czarna pizza. Niezwykły efekt osiągnięto dzięki nero di seppia, czyli czarnemu atramentowi z mątwy. Warto zamówić wariant z marynowanymi kalmarami, albo z krewetkami i ziemniakami. Enzo serwuje też klasyczne włoskie pizze, które dzięki kapitalnej wręcz mozzarelli wyśmienicie smakują. Szczególnie godna polecenia jest pizza z burratą. W Quattro Piatti serwują nie tylko pizze. Można tu zamówić między innymi domowe makarony, w tym przepyszne gnocchi, podawane z sosem ragù.

ul. Stępińska 2

Ocena Google 4.6

Ocena TripAdvisor 4.5

MILO pizza napoletana

Pizza w stylu neapolitańskim zrobiła w Polsce prawdziwą furorę. W Warszawie jest coraz więcej miejsc, w których można ją zamówić. Ceny czasem bywają obłędnie wysokie. Warto wiedzieć, że nie trzeba czekać do wypłaty, żeby zjeść pyszną pizzę neapolitańską. W MILO ceny marinary, margherity czy też napoletany nie przekraczają 30 złotych. Widać przy tym, że nie oszczędza się tu na składnikach, są świeże i bardzo smaczne.

Wśród droższych placków króluje robiona według własnej receptury pizza z płatkami parmezanu i szynką parmeńską. Nie trzeba wybierać się osobiście do MILO, żeby jej posmakować. Pizza z dowozem jest równie dobra, jak ta serwowana na miejscu. To jedno z niewielu miejsc, które dbają o jakość dowożonej pizzy.

ul. Jana Bytnara „Rudego” 13A

Ocena Google 4.6

Ciao a Tutti

Ciao a Tutti to prawdziwa mekka miłośników neapolitańskiej pizzy. To jedyna polska pizzeria, która trzy razy z rzędu pojawiła się w uznawanym za najbardziej prestiżowy rankingu 50 Top Pizza Europa. Pizza jest tu naprawdę topowa. Można się o tym przekonać, zamawiając chociażby Cinque Formaggi, czyli pięć serów. W skład tego arcydzieła wchodzą mozzarella fior di latte sorrentina, ricotta, sos z grana padano, provola, gorgonzola i czarny pieprz.

Świetne są tu pizze z nietypowymi na pozór połączeniami smaków choćby Caramelatta z sosem pomidorowym, kalabryjską ndują, karmelizowaną cebulą, serem grana padano i bazylią. Ciao a Tutti słynie również z przepysznych deserów.

Adresy:

  • ul Merliniego 5
  • Al. Niepodległości 217
  • ul. Zygmunta Hübnera 2

Ocena Google 4.6

Ocena TripAdvisor 4.5

Va Bene

Va Bene po włosku oznacza „jest okej”. I faktycznie, pomysł jest jak najbardziej okej i wykonanie również. Nie znajdziemy tu wymyślnego menu, w karcie są wyłącznie klasyczne włoskie makarony i krojona na prostokątne kawałki pizza w stylu rzymskim, zwana al taglio lub al trancio. Taka pizza jest szalenie popularna we Włoszech, u nas dość rzadko niespotykana, a szkoda.

W Va Bene można ją kupić w czterech wariantach smakowych, kosztujących od 10 do 14 złotych. Mimo tak niskiej ceny można liczyć na składniki o doskonałej jakości, w tym sezonowe. Z makaronów warto zamówić cacio e pepe z pecorino romano i pieprzem lub arrabiatę z czosnkiem, pietruszką i ostrym sosem.

ul. Tamka 9

Ocena Google 4.6

Ocena TripAdvisor 4.5

Pinsa

Pinsa pochodzi z włoskiego regiony Lacjum i jest przyrządzana inaczej, niż tradycyjna pizza. Zawiera też dużo mniej kalorii, jest więc dobrą alternatywą dla osób dbających o linię. Robi się ją ze specjalnie dobranej mieszanki trzech mąk, pszennej, ryżowej i sojowej. Do tego dochodzi suszony zakwas chlebowy. Z tych skłądników powstaje dietetyczna odmiana pizzy, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.

W Pinsie serwuje się ją w wielu wariantach smakowych, wśród których wyróżnia się Double Trouble z mozzarellą, stracciatellą, ndują, salami spianata, sosem pomidorowym i oliwą czosnkową. Zupełnie szalona jest pinsa Bangkok z mozzarellą, krewetkami, sosem mango i chili.

Adresy:

  • ul. Francuska 6
  • ul. Krucza 6/14
  • ul. Franciszka Klimczaka 1

Ocena Google 3.6 do 4.5

Ocena TripAdvisor 4

Chicago Pizzza

To właśnie tu powstała najdroższa pizza w Polsce, kosztująca 3333 złotych. W pizzy Złote Chicago znaleźć można ogony homara po bretońsku, medaliony z cielęciny wagyu, parmezan, mozzarellę, sos z sera camembert i oczywiście  jadalne złoto. Serwuje się ją rzecz jasna w złotym pudełku, wraz ze słoiczkiem czarnego kawioru. Inne pizze kosztują na szczęście dużo mniej i już za 70 złotych można się cieszyć pizzą deep-dish ważącą 1.5 kg i zawierającą minimum pół kilo mozzarelli. To pizza do dzielenia się z przyjaciółmi czy rodziną, bo samodzielnie raczej nie da się jej zjeść. W menu znajdziemy dużo pozycji amerykańskich, np. pizzę Hot-Dog z parówkami karmelizowanymi w sosie sojowym i musztardzie dijon.

ul. Krochmalna 2

Ocena Google 3.2

Drożdż

Ten bezpretensjonalny bar na Muranowie wyróżnia się menu, w którym znajdziemy bardzo proste pizze, które nie mają nawet swoich nazw. Ich skład różni się często pojedynczymi składnikami. To czysto włoski styl, oparty na mozzarelli fior di latte i pomidorach san marzano. Inne składniki to na przykład gorgonzola, pecorino romano, grzyby, ricotta, rukola czy pesto z bazylii.Wszystkie są nienagannie świeże i najwyższej jakości.

Właściciele ponad trzy lata uczyli się robić ciasto, pracując pod okiem ekspertów z polskiego oddziału Accademi Pizzaioli. Opracowali autorską mieszankę trzech typów włoskich mąk. Sporządzone z nich ciasto dojrzewa minimum 48 godzin. Rezultat jest znakomity. Pizza przepyszna, jedna z najlepszych w Warszawie.

ul. Gen. W. Andersa 22

Ocena Google 4.6

Ocena TripAdvisor 5

Popularne na świecie odmiany pizzy

  • Pizza neapolitańska pochodzi z Neapolu we Włoszech. Charakteryzuje się cienkim, miękkim i elastycznym ciastem z wysokimi brzegami. Najczęściej jest smarowana sosem pomidorowym, posypana mozzarellą i świeżymi liśćmi bazylii.
  • Pizza rzymska to typ pizzy pochodzący z Rzymu, charakteryzujący się cienkim, chrupiącym ciastem, które jest zazwyczaj większe i ma mniej dodatków niż pizza neapolitańska. Często sprzedawana jest. na kawałki, w stylu nazywanym al taglio.
  • Pizza nowojorska to amerykańska wersja pizzy neapolitańskiej z cienkim, elastycznym ciastem z chrupiącymi brzegami. Jest zazwyczaj dużych rozmiarów, często sprzedaje się ją na kawałki, które składa się na pół.
  • Pizza chicagowska to pizza, która ma grube ciasto i jest pieczona w specjalnej formie, co daje efekt podobny do tarty. Zawiera bardzo dużo sera i sosu pomidorowego. Można ją spotkać pod nazwą deep-dish.
  • Pizza sycylijska to pizza o grubym, prostokątnym cieście, często podawana z różnymi dodatkami.
  • Pizza margherita to najprostsza forma pizzy neapolitańskiej, składająca się tylko z placka, sosu pomidorowego, sera mozzarella, świeżej bazylii i oliwy z oliwek.
  • Pizza calzone to pizza złożona na pół i zapieczona, co daje efekt podobny do pieroga. Może być wypełniona różnymi składnikami.
  • Pizza bianca to po prostu pizza bez sosu pomidorowego. Zamiast tego używa się oliwy z oliwek, soli i różnych dodatków, takich jak rozmaryn lub czosnek.