Karp po żydowsku

i

Autor: Wikimedia Commons Karp

Jedzenie

Przepisy na wigilijnego karpia. Tak podaną rybę pokochają wszyscy

2024-12-16 17:46

Przepisy na wigilijnego karpia to wyzwanie dla każdego gospodarza i gospodyni. Chociaż karp jest rybą tradycyjnie podawaną na Boże Narodzenie, to wiele osób żywi do niego niechęć. Gwarantujemy jednak, że podany w odpowiedni sposób skradnie serca całej rodziny.

Karp jest w Polsce uznawany za jedną z najbardziej tradycyjnych ryb świątecznych. Prawda jest jednak taka, że nie zawsze królował na wigilijnych stołach. Karp pojawiał się na tam głównie dlatego, że w okresie PRL-u był jedyną łatwo dostępną rybą. Wcześniej na wigilijnym stole królowały m.in. leszcze, sandacze, liny lub szczupaki.

Ryby w Wigilię pojawiają się na stole przede wszystkim dlatego, że są symbolem chrześcijaństwa. Każdy, kto ma sentyment do karpia, powinien skusić się na jego przygotowanie. Ryba ta ma równie wielu fanów, co przeciwników. Gwarantujemy jednak, że nasze przepisy na wigilijnego karpia przełamią jego złą passę. Będzie pysznie.

Przepis na smażonego wigilijnego karpia

Do przyrządzenia smażonego, wigilijnego karpia będziemy potrzebować:

  • 1 karpia wypatroszonego lub 2 gotowe płaty karpia (w sumie ok. 1,5 kg)
  • sól
  • 1 łyżka przyprawy do karpia lub ryb
  • mąka pszenna
  • olej roślinny do smażenia

Oprawiamy rybę (jeśli mamy całego karpia) lub myjemy gotowe płaty, wycinając przy okazji płetwy i usuwając resztki łusek. Później należy karpia pokroić na porcje - dzwonka w poprzek tułowia, doprawić solą oraz przyprawą do karpia. Następnie włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 1 - 2 godziny. Kiedy ten czas minie powinniśmy dobrze rozgrzać patelnię z olejem (minimum ok. 1 cm), rybę obtoczyć w mące i kłaść na patelnię. Smażyć partiami przez ok. 5 - 7 minut na średnim ogniu aż karp będzie zrumieniony od spodu. Przewrócić na drugą stronę i znów smażyć ok. 5 minut. Obsmażyć boki po 2 - 3 minuty i zdjąć z patelni. Przed kolejną partią ryby wymyć patelnię lub dokładnie wytrzeć papierowymi ręcznikami i wlać nowy tłuszcz. Później wystarczy zajadać aromatyczną rybkę w towarzystwie rodziny i przyjaciół na Wigilii.

Przepis na pieczonego wigilijnego karpia

Do wykonania pieczonego, wigilijnego karpia potrzebujemy:

  • 1,5 kg patroszonego karpia
  • 1 cytryna
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 1/4 selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • Sól i pieprz do smaku

Karpia należy umyć, osuszyć ręcznikiem, lekko naciąć skórę i odciąć mu głowę. Później obmywamy warzywa i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Na brytfance układamy wymieszane ze sobą warzywa oraz liście laurowe. Na tak przygotowanej pierzynce kładziemy tuszkę karpia. Do środka wkładamy masło, majeranek oraz plasterki sparzonej cytryny. Całość posypujemy solą i pieprzem. Danie piec należy w 180 stopniach przez około 30 minut. Później wystarczy zajadać i zbierać komplementy za świetnie przyrządzone danie.

Przepis na karpia po żydowsku

Popularnym karpiem na świątecznych stołach jest również karp po żydowsku. Jeśli chcemy przygotować to danie, potrzebne nam będą:

  • 1 karp o wadze 1,5 kg
  • 100 g rodzynek
  • 250 ml półwytrawnego białego wina lub jasnego piwa
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki oliwy lub masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 goździków
  • 2 cytryny
  • sól

Cytryny myjemy, ocieramy z nich skórkę i do oddzielnej miseczki wyciskamy sok. Karpia przed przygotowaniem trzeba sprawić i podzielić na nieduże dzwonka. Rybę solimy i polewamy sokiem z cytryny, a tak przygotowaną odstawiamy na 30 minut.Następnie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej cynamon, goździki, rodzynki, wino lub piwo i wkładamy karpia, wlewając na patelnię również sok z marynowania ryby. Całość należy przykryć pokrywką i dusić 30-40 minut. Gdy ryba jest gotowa wyjmujemy ją na talerz. Do pozostałego na patelni sosu dodajemy skórkę z cytryny, odparowujemy, aby zmniejszył swoją objętość. Karpia podajemy z sosem. Pozostaje nam życzyć smacznego!

Sylwester na początku lat 2000 - zobacz zdjęcia:

Wigilia w Klubie Seniora w Górsku